Zijn we vergeten hoe we met elkaar moeten praten?

E-mailloze Vrijdag duidt op voordelen van mondelinge communicatie op de werkvloer

Vrijdag 30 november is het E-mailloze Vrijdag. Deze themadag wil mensen bewust maken van de enorme hoeveelheid e-mails die dagelijks verwerkt worden én de inefficiëntie die hiermee vaak gepaard gaat. Rekruteringsexpert Hays wijst op de voordelen van mondelinge communicatie op de werkvloer.

Vandaag woedt de strijd tussen bedrijven om te innoveren en succesvol te zijn fel. Om concurrentie voor te blijven wenden bedrijven nieuwe communicatietools en technologie aan. Toch gebruiken we steeds minder één van de krachtigste communicatiemiddelen waarover we beschikken, namelijk onze stem. Rekruteringsexpert Hays benadrukt de voordelen van mondelinge communicatie op de werkvloer.

 “Sorry voor de trage reactie”

Werknemers verwerken elke dag tientallen e-mails. Het gebruik van technologie op de werkvloer heeft ongetwijfeld voordelen, maar weegt eveneens op de productiviteit. “Sorry voor de trage reactie” is een vaak voorkomende zin aan het begin van een e-mail. Bijbenen van een mailbox vraagt immers tijd en lokt frustratie bij werknemers uit. “Onderzoek toont echter aan dat 62% van de e-mails in een gemiddelde inbox niet belangrijk zijn”, licht Robby Vanuxem, Managing Director bij Hays België, toe. “Werknemers focussen zich op het openen van mails, maar en niet op de prioriteit ervan. Mondeling communicatie is de meest effectieve vorm wanneer je een urgente vraag of briefing hebt. “Dankzij de interactie krijg je meteen een antwoord, waarmee je verder aan de slag kan. Je verliest minder tijd”, weet Robby Vanuxem.

Praten verbindt collega’s

Het is bijna onmogelijk om een productieve verstandhouding op te bouwen via e-mail of andere geschreven berichten - ongeacht het aantal emoji's dat je gebruikt. Door gesproken communicatie leer je het best en het snelst iemand kennen. De intonatie van de stem en de expressie van je gesprekspartner zorgen ervoor dat je emoties en persoonlijkheid beter kan inschatten. Het risico op misverstanden of een vertrouwensbreuk verkleint, je merkt immers snel op wanneer je collega jouw opdracht of urgentie niet begrepen heeft. Tot slot toon je waardering voor je collega wanneer je de tijd neemt om een gesproken interactie met hem of haar aan te gaan.

“Typen is de standaard communicatievorm geworden in een professionele context. Het aansturen van werknemers of collega’s verloopt nochtans efficiënter wanneer ze rond de tafel samenzitten of elkaar per telefoon briefen.” – Robby Vanuxem, Hays België

Contacteer ons
Magali Dierckx PR Consultant, youEngine
Magali Dierckx PR Consultant, youEngine
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij