Zenuwen om weer aan de slag te gaan na een vakantie? Zo vermijd je back-to-work blues!

De paasvakantie loopt stilaan op zijn einde. Kijk je er al naar uit om je collega’s terug te zien? Of word je stilaan zenuwachtig bij de idee om opnieuw aan de slag te gaan? Rekruteringsexpert Hays deelt 5 tips uit om vlot te starten en back-to-work blues te vermijden. 

Vakantie nemen en even uit onze werkroutine komen zijn essentieel om goed te blijven presteren. Een pauze laat toe om afstand te nemen van je dagelijkse job, je carrière of professionele relaties. Na een welverdiende vakantie, slaan soms zenuwen toe wanneer mensen denken aan hun terugkeer naar kantoor.

Onderstaande tips helpen je alvast om vlot terug aan de slag te gaan:

Great minds think…positive

Neem een ‘can-do-mentaliteit’ aan en denk positief. Bezig aan een leuk project, zin om bij te praten met je collega’s of kijk je uit naar een teamactiviteit? Goed zo! Concentreer je op de leuke facetten van je job en omarm nieuwe uitdagingen!

Daag jezelf uit met nieuwe gewoonten

Ben je bang om in de alledaagse sleur te hervallen na je vakantie? Doorbreek dan je typische patroon en gewoonten. Wissel eens van plaats of spreek af met collega’s die je niet zo vaak ziet. Ben je lang onderweg van en naar je werk? Investeer in nieuwe podcasts of verwen jezelf met nieuwe lectuur voor op de trein. Waarom ga je onder de middag eens niet sporten? Of neem een wandelpauze als nieuwe gewoonte? Wedden dat je een zalig en fris gevoel krijgt.

Licht als inspiratiebron 

Maak je bureau gezellig bij de start van je nieuwe werkweek. Probeer eenvoudige accenten toe te voegen, zoals een leuke foto of wat groen. Daarnaast speelt natuurlijk licht een belangrijke rol in je werkomgeving. Kies – indien mogelijk – voor een plekje bij het raam.

Plan en anticipeer

De mogelijkheid bestaat dat je mailbox goed gevuld zal zijn bij je terugkeer. Wees je ervan bewust en – vooral – anticipeer hierop. Houd de eerste dag vrij van meetings en plan tijd in om je inbox bij te werken. Orden mails op basis van prioriteit en focus je op de belangrijkste issues.

Verder is het goed om je ook praktisch voor te bereiden op de eerste dag. Vul je koelkast en zorg ervoor dat je werkoutfits klaarliggen.  

Spreek met je manager

Het is niet ongewoon om wat opgewonden te zijn voor je terugkeer. Je zenuwen mogen echter niet verlammend zijn. Merk je dat de angst dieperliggend is, probeer de oorzaak van het probleem te identificeren en maak een plan.

Voel je je niet langer uitgedaagd, ervaar je een te hoge werkdruk of heb je nood aan een nieuwe carrièrewending? Oplossingen worden pas gevonden als je het probleem aangeeft. Bespreek het samen met je manager en bekijk samen hoe je deze gevoelens kan vermijden in de toekomst.

Contacteer ons
Magali Dierckx PR Consultant, youEngine
Magali Dierckx PR Consultant, youEngine
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij