Werknemers die 55 uren per week werken hebben 16% meer risico op hart- en vaatziekten

Dag van Veiligheid en Gezondheid op het werk

Op 28 april is het ‘Dag Veiligheid en Gezondheid op het werk’. Uit studie blijkt dat mensen die lange dagen werken een hoger risico lopen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Grijp deze dag aan om je collega’s te herinneren aan het belang van gezondheid op het werk met deze tips van het rekruteringsbureau Hays.

Werknemers die lange uren werken verhogen het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten (HVZ). Dat wijst een studie uit van Sadie Conway van de Universiteit van Texas Health Science Center in Houston die werd gepubliceerd in de Journal of Occupational and Environmental Medicine. Aan de studie namen meer dan 1900 proefpersonen deel. Fulltime werknemers hadden vijf procent meer kans om te lijden aan een hart- en vaatziekten dan parttime medewerkers. En degenen die gediagnosticeerd werden met HVZ werkten gemiddeld 1,5 uur per week meer dan degenen die geen HVZ gerelateerde problemen hadden.

De onderzoekers ontdekten dat de kans om de aandoening te ontwikkelen groeit voor elk uur dat achter het bureau wordt besteed: mensen die 55 uur per week werken, hebben 16 procent meer kans op  hart- en vaatziekten dan degenen die 45 uur per week werken. Bij een 60-uren werkweek stijgt het risico met 35%.

Werkgerelateerde stress eist een fysieke tol op je lichaam. Maar mogelijk spelen ook factoren zoals slechte eetgewoonten en te weinig lichaamsbeweging een rol.  

Toch is bewegen tijdens de kantooruren makkelijker dan je denkt. Hier zijn enkele tips van het rekruteringsbureau Hays om meer te bewegen tijdens de werkuren:

1. Wandelen tijdens de middagpauze

Probeer enkele keren per week een korte wandeling te maken tijdens de middag.

2. Laat je auto staan

Als je het geluk hebt om vlak bij je werk te wonen overweeg dan om eens te voet of met de fiets te pendelen. Bang voor zweetvlekken? Neem gewoon een extra setje kleren mee om je snel om te kleden zodra je aangekomen bent. Is de afstand tot je werk jammer genoeg veel te groot? Parkeer je wagen gewoon een aantal straten verder en doe de rest te voet. Nog een mogelijkheid is om de lift links te laten liggen, tenzij je werkt op de veertigste verdieping. Maar opnieuw kun je dat omzeilen: stap enkele verdiepingen te vroeg uit de lift en doe de rest op eigen kracht. Dagelijks zou je immers aan zo’n 10.000 stappen moeten komen. En zelfs al lukt je dat niet, elke stap die je zet telt.

3. Maak het jezelf wat moeilijker

Ben je op kantoor en moet je even naar toilet, ga dan naar die van de collega’s op de volgende verdieping. Of zet je prullenbak een eindje van je weg. Moet je wat weggooien? Dan heb je gelijk weer extra stappen gezet. Of je maakt er een gooiwedstrijdje van met je collega’s; met lachen verbrand je ook calorieën.

4. Sta op!

Het is logisch, maar we geven het toch nog mee als derde tip: sta vaker op. Strek je benen eens en – als er even niemand kijkt – doe een paar squats. Maak er een gewoonte van om op te staan als je aan de telefoon bent of je mails checkt. Even overleggen met een collega? Ga naar zijn of haar bureau in plaats van te mailen of te bellen. Neem er een koffietje bij en het kan zelfs nog gezellig worden.

 

 

Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij