Voor wie is een job als HR-consultant weggelegd?

Voor wie is een job als HR-consultant weggelegd?

Met deze 5 vragen kom je er achter of het iets voor jou is.

Een luisterend oor kunnen bieden, netwerken kunnen opbouwen, proactief zijn of kunnen multitasken: het zijn maar enkele van de vaardigheden waarover je als HR-consultant best beschikt.

Er zijn verscheidene redenen waarom iemand HR-consultant wil worden: om nauw samen te werken met mensen, om kandidaten te helpen bij het vinden van de perfecte job of om de eigen carrière een nieuwe wending te geven. Hays, marktleider in gespecialiseerde rekrutering, vormt al 50 jaar de schakel tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Het bedrijf stelde vijf vragen op die je kunnen helpen om na te gaan of jij gemaakt bent voor een carrière als rekruteringsexpert.

Kathy Habrant, Senior Consultant bij Hays, over de job als HR-consultant: “Een HR-functie geeft ontzettend veel voldoening, je bent voortdurend bezig met gerichte selectie om zo de beste talenten te vinden die je aan bedrijven kan voorstellen. Op die manier kan je klanten bijstaan in hun groei én toegevoegde waarde bieden voor hun business.” Om de beste resultaten te kunnen bereiken, dienen consultants in spe te beschikken over een grote portie ambitie, doorzettingsvermogen en moeten ze zich vooral bewust zijn van het feit dat ze zich zelden zullen vervelen. “Interview na interview, meeting na meeting, … We komen in contact met de beste professionals en de belangrijkste bedrijven in de markt, dat als referentiepunt voor werkgever én werknemer.”

Met deze vijf vragen van Hays ontdek je snel of een carrière als rekruteringsexpert voor je is weggelegd:

Heb je een luisterend oor?

Om aan de slag te gaan als consultant in HR, is het belangrijk om goed contact te kunnen leggen met anderen. Goed kunnen luisteren én communiceren zijn een absolute must in de sector. Enkel wanneer je aandachtig naar bedrijven en kandidaten luistert, begrijp je volledig wat iemand zoekt en kan je de perfecte match vinden. Bovendien is kunnen communiceren ook belangrijk, om kandidaten goed uit te kunnen leggen wat een job inhoudt én ervoor te zorgen dat ze hun eigen vaardigheden en de verantwoordelijkheden kunnen inschatten.

Ben je resultaatgericht?

Het doel van een rekruteringsexpert is de beste kandidaten te zoeken voor eender welke functie. Zodra het rekruteringsproces van start gaat, is het essentieel dat je gedreven bent om dat succesvol af te sluiten met de snelst en best mogelijke oplossing. Goed zijn in timemanagement en prioriteiten kunnen stellen is erg belangrijk, zeker wanneer een functie dringend ingevuld moet worden.

Kan je probleemoplossend denken?

Het gebeurt al eens dat een kandidaat onverwachts een aanbieding afslaat, hoewel de job perfect bij hem of haar leek te passen. In zulke situaties is het belangrijk om proactief te zijn door te anticiperen op mogelijke obstakels en een plan B klaar te hebben. Op die manier word je minder snel verrast en kan je de zoektocht, ondanks een tegenvaller, toch snel tot een succes brengen.

Kan je multitasken?

Elke dag beheer je verschillende dossiers en activiteiten. Het is daarom van belang dat je van alle kandidaten en bedrijven de belangrijkste zaken onthoudt, zodat je je werk zo vlot en efficiënt mogelijk kan doen. Het is belangrijk dat je jezelf goed kan organiseren en dat je kan omgaan met stress.

Kan je een netwerk opbouwen?

Wanneer je consultant bent, kom je dagelijks met verschillende mensen in contact. Je moet er dus ook voor openstaan om voortdurend nieuwe mensen te leren kennen én de vruchten te plukken van elke nieuwe ontmoeting. Een netwerk opbouwen met alle ‘schakels’ binnen het rekruteringsproces is essentieel. Meer nog, idealiter bestaat er een vertrouwensband tussen jou en de kandidaten en bedrijven. Dat maakt je werk veel makkelijker én levert sneller positieve mond-tot-mondreclame op die op haar beurt nieuwe mogelijkheden biedt tot netwerken. Stel jezelf op als betrouwbare, punctuele en attente gesprekspartner om langetermijnrelaties op te bouwen, zowel met zij die werk aanbieden als met zij die werk zoeken.

Overtuigd dat HR-consultent iets voor jou is? Neem dan zeker een kijkje op http://www.ikbeneenexpert.be  Hays zoekt momenteel nieuwe talenten om het team te vervoegen.

Contacteer ons
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij