Vijf praktische tips voor werknemers die aan de vooravond van hun carrière staan

Vijf praktische tips voor werknemers die aan de vooravond van hun carrière staan

Tijdens je carrière leer je met vallen en opstaan. Maar door bepaalde lessen al in het begin van je professionele leven toe te passen, geef je een waardevolle boost aan je carrière.  

Tamara Vereecken, National Director van Hays Response, deelt haar advies met werkzoekenden die aan de vooravond van hun carrière staan. 

Het begin van een carrière is een constante leercurve, waarbij werknemers veel druk ondervinden om vooruitgang te boeken in hun loopbaan. Dankzij de ervaring en kennis die ze opdoen tijdens hun carrière, verbeteren hun persoonlijke vaardigheden en wordt de werknemer een professional.

Tamara Vereecken deelt de meest waardevolle lessen die ze tijdens haar carrière heeft geleerd:


Les 1: Hij/zij die het luidst roept, wordt niet per se gehoord

In het begin van je carrière wil je je  onderscheiden van je gelijken om indruk te maken, maar dat kan moeilijk zijn. Toch heeft opvallen geen meerwaarde. Tamara adviseert om in je achterhoofd te houden dat je werd aangenomen voor een heel goede reden: het bedrijf erkende je kwaliteiten. Daarom is het beter om gewoon jezelf te blijven en je zwakke punten te herkennen en aan te pakken. Dit zal je zelfvertrouwen verbeteren.

Tamara voegt eraan toe: “Je hoeft je persoonlijkheid niet te veranderen om vooruit te komen. In tegendeel, jezelf zijn brengt je vaak veel verder, omdat mensen het gevoel hebben dat ze je kunnen vertrouwen.”


Les 2: Vragen stellen betekent niet dat je als een dom persoon overkomt  

Je hand opsteken tijdens een meeting kan beangstigend zijn. Dit is een gevoel dat de meeste professionals op een bepaald punt van hun carrière ondervinden. Toch is het belangrijk te weten dat vragen stellen, hoe klein ze ook mogen lijken, geen zwakte is. Om iets tot een goed einde te kunnen brengen, moet je immers over alle informatie beschikken. Ongeacht je anciënniteit,  je bent nooit te ervaren om vragen te stellen.

Tamara vertelt: “Zelfs de meest ervaren en toegewijde werknemers stellen vragen als ze niet zeker zijn. Deze mensen zijn niet bang om basisvragen te stellen of hoe ze worden bekeken door anderen. Ze bekommeren zich eerder over hoe ze hun job goed kunnen doen.”

Les 3: Werk slimmer, niet langer. Dat is hoe je echt indruk kan maken op je baas

Er zullen altijd periodes zijn waarin je vroeger moet beginnen of later moet doorwerken, bijvoorbeeld als je aan een belangrijk project werkt of naar een sales target toewerkt. Blijf echter bewust om een goede work-life-balans te behouden door te vermijden om late uren te werken enkel en alleen maar om indruk te maken op je baas. Want wat echt indruk zal maken, is slimmer werken door efficiënt te werken. 

Tamara: “Je bent productiever met een frisse geest en die productiviteit beïnvloedt je baas. Heb je even een dipje? Ga er dan even tussenuit, of maak een korte wandeling en zoek mensen op om een praatje mee te maken, zo ga je terug naar kantoor met opgeladen batterijen.”

Les 4: Je kennis delen zorgt voor een win-win situatie

Door informatie te delen creëer je een cultuur van kennisdeling. Toch zullen bepaalde ambitieuze mensen op een gegeven moment in hun carrière informatie als macht zien. Bijgevolg gaan goede ideeën vaak verloren, omdat ze niet worden besproken. Zonder het delen van kennis is er geen mogelijkheid om te leren en te evolueren.

Het advies van Tamara: “Er zijn verschillende momenten waarop je je kennis kan delen, of het nu tijdens een meeting of tijdens een trainingssessies is met je team. Enkel collega’s die hun ideeën, informatie en ervaringen delen, kunnen een succesvol team worden, en daar zal je wel bij varen in de toekomst.”

Les 5: Leiderschap is niet enkel weggelegd voor senior werknemers

Leiderschap is een kwaliteit en geen vaardigheid. Het is een eigenschap die zich al vroeg in je carrière manifesteert en mensen voorbereidt om uiteindelijk een leider te worden. Het betekent niet dat je vanuit je kantoor bevelen geeft, maar dat je je medewerkers begrijpt en weet hoe je het beste uit hen kan halen.

Tamara zegt: “Onthoud dat als je vooruitgang wilt boeken, je leiderschapskwaliteiten moet tonen, kennis moet delen, complimenten moet geven en nieuwsgierig en openminded moet blijven.”

Om af te sluiten geeft Tamara mee: “Als je erover nadenkt, komen al deze lessen neer op eerlijk en trouw aan jezelf zijn. Bekijk de vlakken waar je nog kan verbeteren en stel die vragen aan jezelf die je  klaarstomen voor een promotie. Wees niet bang om kwetsbaarheid te tonen door je ideeën te delen of zelfs om een stap terug te zetten om je batterijen op te laden.”

“Ten slotte, onthoud dat niet enkel meer ervaren werknemers over leiderschapskenmerken beschikken, kijk naar die kenmerken die je wil verwerven om te groeien in je carrière.”

 

Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij