Tijd voor een date of een nieuwe job? Deze tips zijn handig voor beide!

Hays geeft 5 sollicitatietips

Nieuw lief of nieuwe job? Naar aanleiding van Valentijnsdag lijst rekruteringsexpert Hays de gelijkenissen op tussen daten en solliciteren, en geeft 5 tips. Bonus voor de alleenstaanden onder ons: de tips zijn uit het dating-leven gegrepen, dus je kan ze evengoed gebruiken om een date te scoren voor Valentijnsdag!

Eerste date, eerste interview

Een goede voorbereiding is het halve werk: wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, is het belangrijk om al wat te weten te komen over die persoon. Zoek je een date, dan is Facebook een goede bondgenoot. Zoek je een job, dan moet je vooral op LinkedIn zijn met meer dan drie miljoen profielen in België en tienduizenden vacatures. Op de sociaalnetwerksite krijg je meestal meteen een foto te zien van je gesprekspartner en meer informatie over zijn/haar carrière en interesses. Perfect om naar aanknooppunten te zoeken voor tijdens het gesprek!

Vonken

Of een eerste date leidt tot meer, valt of staat met de ‘chemie’ tussen twee personen. En dat spel der verleiding begint al vanaf de eerste minuut. Er zijn tal van experimenten die aantonen dat het slechts een fractie van een seconde duurt om een eerste indruk te krijgen van iemand. We kunnen het niet genoeg benadrukken: de eerste indruk is erg belangrijk. Wees dus verstandig en let op je houding. Ook nog handig om te weten: verbale communicatie maakt slechts 7% uit van een boodschap. De overige 93% breng je over met je houding, gelaatsuitdrukking en gebaren. Kin omhoog, schouders naar achter en stevig op je benen staan!

Versier die tweede date

Wanneer je iemand voor de eerste keer leert kennen, toon je je van je beste kant. Logisch. Maar het is erg belangrijk dat je laat zien dat je ook kan luisteren én ook karakter hebt. Toon dat je erg geïnteresseerd bent in de persoon en/of het bedrijf, zonder te overdrijven. Je missie: ervoor zorgen dat ze je uitnodigen voor een tweede date, euh, interview.

Praat niet over je ex

Net zoals je op een date niet meteen je gal spuit over je ex-vriend(in), begin je op een sollicitatiegesprek ook niet over je vorige werkgever. Het is belangrijk dat je focust op jezelf: je vaardigheden, projecten en realisaties. Wanneer je gesprekspartner toch begint over je ex-werkgever, hou het dan kort en zakelijk.

Wie belt wie?

Je hebt tot slot een leuke date gehad, lekker gelachen en de tijd vloog voorbij. Nu komt het typische dilemma: wie belt wie eerst? De etiquette schrijft voor dat diegene die uitgenodigd werd voor een date (of jobinterview) een kort berichtje stuurt om te bedanken. Dan ligt de bal in het kamp van de ander. Krijg je geen antwoord? Blijf die persoon dan geen maand stalken op sociale media, maar vraag na een week gewoon waar je staat.

Contacteer ons
Magali Dierckx Account Manager, youEngine
Magali Dierckx Account Manager, youEngine
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij