Terug aan het werk na borstkanker: tips om je dappere collega op te vangen

Oktober is de internationale borstkankermaand. Een op acht vrouwen wordt in de loop van haar leven getroffen door borstkanker.* Gelukkig overwinnen heel wat vrouwen de ziekte en willen ze graag terug aan de slag. Rekruteringsexpert Hays geeft 4 tips om je collega bij haar terugkeer op te vangen.  

Een op acht vrouwen wordt in de loop van zijn leven getroffen door borstkanker. Oktober staat daarom in het teken van deze jammerlijke ziekte. Na een heftige periode van ziekte willen heel wat vrouwen het liefst terug aan het werk. Hoe verwelkom en reageer je best wanneer je collega terug aan de slag gaat?

Terugkommoment   

De eerste werkdag na een lange afwezigheid is spannend. Organiseer daarom een terugkommoment. Je bent immers blij dat je je collega terug mag verwelkomen en trots op het talent dat de groep weer aansterkt. Met een terugkommoment zorg je ervoor dat borstkanker bespreekbaar wordt en je collega de kans krijgt om haar ervaringen te delen.

Praten helpt

Toon begrip en vraag hoe het gaat. Wanneer je collega haar werkroutine terug opneemt, ga dan tijdens jullie babbels het onderwerp borstkanker niet uit de weg. Ex-patiënten willen geen medelijden, maar wel het nodige begrip. Vraag hoe het gaat, ook na enkele weken én maanden. De ziekte en behandeling heeft een ingrijpend effect op iemands lichaam, met heel wat mogelijke bijwerkingen zoals concentratieverlies of geheugenproblemen. Een kleintje om even te polsen hoe het gaat, toch?

Flexibiliteit als medicijn

Je collega heeft er net een heftige periode opzitten. Ze verdient daarom ondersteuning van haar werkgever en collega’s. Praat - liefst nog voor haar terugkeer - over hoe ze het best kan functioneren, welke behoeftes en welke interesses ze momenteel heeft. Zo krijg je een zicht op welke taken herverdeeld moeten worden en kan je actie ondernemen om haar talenten ten volle te laten inzetten.  Eens terug aan de slag, doe je er goed aan om op regelmatige tijdstippen haar planning door te nemen. Maak ook flexwerk mogelijk en stel doelstellingen indien nodig bij.

Met z’n allen tegen één

Je collega heeft de ziekte overwonnen. Een sterke prestatie! Volg als werkgever haar voorbeeld en ga de strijd met z’n allen aan tegen borstkanker. Door als bedrijf goede doelen zoals Pink Ribbon te sponsoren, stimuleer je onderzoek naar en preventie van borstkanker. Bovendien creëer je een warme verbondenheid op de werkvloer.  Rekruteringspecialist Hays geeft alvast het voorbeeld en ondertekende het Ethisch Charter tegen borstkanker, uitgegeven door VBO, het Verbond van Belgische Ondernemingen.

_____________________________________

*https://pink-ribbon.be/nl/cijfers-die-raken

 

 

Contacteer ons
Magali Dierckx PR Consultant, youEngine
Magali Dierckx PR Consultant, youEngine
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij