Steeds meer jonge ingenieurs kiezen voor job in energiesector

Steeds meer studenten ingenieur tonen interesse in een job in de energiesector. Dat maakt rekruteringsexpert Hays bekend naar aanleiding van de Dag van de ingenieur op dinsdag 19 maart. De energiesector heeft een goede reputatie bij studenten, maar spreekt ook op persoonlijk vlak veel startende ingenieurs aan.

Rekruteringsexpert Hays merkt het afgelopen jaar een stijgende vraag bij afgestudeerde ingenieurs die gaan voor een job in de energiesector. Die sector heeft een goede reputatie dankzij de goede voorwaarden die zij bieden.

Naast een aantrekkelijk loon is er vaak ook voldoende mogelijkheid om binnen het bedrijf door te groeien. En ook de ‘cultural fit’ is vaak belangrijk voor zowel bedrijf als werknemer.

Studenten ingenieur zijn net als iedereen bezig met het milieu en hernieuwbare energie. Zij vinden het belangrijk om ook op hun werk de lijn uit hun privéleven door te trekken. Jonge ingenieurs gaan specifiek op zoek naar een werkgever die inzet op milieuvriendelijkheid en bijvoorbeeld een elektrische fiets geeft aan zijn werknemers in plaats van een wagen.”, aldus Melanie D’Huyvetter, rekruteringsexperte in Engineering & Technology bij Hays.

Grote werkzekerheid

Wie afstudeert als ingenieur is bijna zeker dat hij/zij meteen kan starten. Er zijn nog steeds grote tekorten op de jobmarkt in die sector. En dan vooral bij technische ingenieurs in de gespecialiseerde richtingen zoals Research & Development en Automation.

Melanie D’Huyvetter: “We merken dat het heel moeilijk is om de juiste mensen te vinden voor die specifieke technische jobs zoals in de afdelingen Automation en Research & Development. We hebben de indruk dat er opnieuw meer ingenieurs afstuderen, maar vaak gaan zij op zoek naar functies die het puur technische overschrijden en waarbij hun communicatieve, commerciële en management vaardigheden ook aan bod komen.”

Goed geïnformeerd

Opvallend is dat studenten ingenieur zich vooraf al goed informeren over mogelijk toekomstige jobs. Ze trekken vaak met doelgerichte vragen richting een rekruteerder.

We krijgen steeds vaker studenten over de vloer die willen weten welke job nu het beste bij hun persoonlijkheid past. Veel van hen willen een afwisselende job die liefst niet te saai is. En in functie daarvan zullen zij dan beginnen zoeken. De meest gebruikte woorden door startende ingenieurs zijn dan ook ‘uitdaging’ en ‘variatie’", zegt Melanie D’Huyvetter.

De ideale kandidaat

Bedrijven zijn vaak veeleisend en op zoek naar de ideale kandidaat. Startende ingenieurs moeten voldoen aan heel wat specifieke voorwaarden. Zo moeten ze de juiste opleiding gehad hebben en meteen inzetbaar zijn in vele gevallen. Na verloop van tijd kan er wel overwogen worden om sollicitanten intern verder op te leiden om zo de perfecte fit te vinden.

Eens bedrijven die ‘perfect fit’ vinden, hebben ze er wel een loyale kracht bij. Ingenieurs die op zoek gaan naar een nieuwe functie informeren zich vaak goed voor ze een overstap maken naar een nieuw bedrijf. Ze willen een bedrijf vinden waar ze zich instant ‘thuis’ voelen. En ze hebben de bedoeling om er lang te blijven.

Contacteer ons
Magali Dierckx PR Consultant, youEngine
Magali Dierckx PR Consultant, youEngine
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij