Slechts 1 op 20 Belgische vrouwen ambieert een topfunctie

Ambities Belgische vrouwen lopen sterk achterop t.o.v. hun mannelijke collega’s

Slechts 1 op 20 Belgische vrouwen ambieert een functie als Managing Director of CEO. Daarentegen wil bijna 1 op 5 Belgische mannen voor de top gaan. Dat blijkt uit cijfers van een internationale studie die rekruteringsspecialist Hays uitvoerde naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. Bij de ons omringende landen doet enkel Nederland het slechter met 3,5%.

Slechts 5% van de Belgische vrouwen ambieert een functie als Managing Director of CEO. In vergelijking met landen zoals Colombia (22%), Malaysia (28%) en de Verenigde Arabische Emiraten (18%) is dit cijfer een opvallende uitschieter, maar anderzijds misschien ook helemaal niet zo dramatisch. Tamara Vereecken, Nationaal Directrice bij Hays Response België relativeert echter: “Je moet de vraag stellen of we de ambitie van iemand enkel maar mogen afrekenen op het feit of ze CEO willen worden of niet. Alsof enkel CEO’s ambitieuze werknemers zouden zijn.”

Belgische vrouwen zijn daarentegen wel ambitieus als het gaat over jobs op middelhoog niveau. 1 op de 2 Belgische vrouwen stelt dat ze minstens een functie als manager wil om zich succesvol te voelen. Bij mannen is dat 30%. Het tekort aan vrouwen in topfuncties blijft ook aanhouden: 76% van de respondenten gaf aan dat de persoon met de hoogste functie binnen hun organisatie een man is.

Volgens de enquête schatten vrouwen hun carrièremogelijkheden t.o.v. mannen negatiever in: 30% van de vrouwelijke respondenten vindt dat ze niet dezelfde carrièremogelijkheden heeft als haar mannelijke collega’s (t.o.v. 13% van de mannen). Vorig jaar was 25% van de vrouwen die mening toegedaan (t.o.v. 11% mannen).

Ten slotte blijkt uit de studie dat bedrijven transparanter moeten communiceren over de inspanningen die worden geleverd om vrouwen een duwtje in de rug te geven, zoals een formeel genderdiversiteitsbeleid. Het merendeel van de respondenten gaf aan dat hun bedrijf ofwel geen diversiteitsbeleid heeft (44%) of kon geen zekerheid geven over het bestaan van een dergelijk beleid (32%).

Hays België relativeert de cijfers. Tamara Vereecken, National Director bij Hays Response België: “We moeten ons niet blind staren op deze cijfers. Of je nu een leidersfunctie hebt of niet, een hoge functie of een functie op middelhoog niveau bekleedt, je kunt altijd succesvol zijn. Het tekort aan vrouwelijk talent en een negatieve perceptie van vrouwen ten opzichte van carrière maken en van gelijke verloning zijn zaken die weliswaar blijken uit de cijfers, maar ik geloof dat ambitie, een correcte visie en de nodige competenties genderonafhankelijk zijn. Ik ben ervan overtuigd dat bedrijven echt beseffen dat de juiste persoon op de juiste plaats een kwestie is van competenties en ervaring en dat staat volledig los van geslacht.”

Belgische mannen worden zich bewuster van genderverschillen op de werkvloer

We zien nog steeds grote verschillen tussen hoe mannen en vrouwen over de verloning en erkenning van vrouwelijke werknemers denken. 80% van de mannen denkt dat vrouwen en mannen met dezelfde capaciteiten gelijk worden betaald of verloond terwijl slechts 52% van de vrouwen hiervan overtuigd is. Echter, in vergelijking met vorig jaar gaan mannen erop vooruit, vorig jaar ging nog 93% van de Belgische mannen ervan uit dat mannen en vrouwen gelijk worden betaald of verloond.

Dat toont aan dat mannen zich bewuster worden van de problematiek rond de bestaande loonkloof tussen mannen en vrouwen. Deze stijging van 13% jaar-op-jaar is van onschatbare waarde! Toch zullen we de steun van nog meer huidige mannelijke leiders nodig hebben als we de loonkloof willen dichten.

“Deze ommekeer stemt ons gelukkig en doet ons de toekomst eerder positief inzien. Maar het belangrijkste is eigenlijk dat bedrijven een loonbeleid invoeren dat gekoppeld wordt aan functie en ervaring, niet aan geslacht. Ik hoop dat de bedrijven die nog steeds het geslacht van een werknemer als criterium voor de loonbepaling gebruiken, slechts nog een minderheid vormen”, vertelt Tamara Vereecken. “Uit eigen ervaring heb ik geleerd dat je als vrouw binnen het bedrijf dat bij je past écht je ambities kunt waarmaken. Het is voor mij ook zeer belangrijk om een uitstekende work-life balance te hebben: enkel als je op beide vlakken gelukkig bent, kun je zowel privé als professioneel het beste in jezelf en anderen naar boven halen. Dat evenwicht is trouwens iets dat niet enkel voor vrouwen geldt, maar voor alle werknemers. Dat merken we tegenwoordig elke dag bij de kandidaten die bij ons komen solliciteren, jong en oud, mannen en vrouwen.”

Tamara besluit nog: “Het is key om je eigen sterktes en zwaktes te kennen en je in dat kader te omringen met de juiste mensen. Als je elke mogelijkheid om bij te leren aangrijpt, dan groei je op persoonlijk vlak, maar ook samen met je team en het bedrijf. Op die manier worden ambities realiteit.”

- EINDE -

Over de Leading Women Survey

De Leading Women Survey werd samengesteld op basis van gegevens die tussen november 2015 en januari 2016 werden verzameld. De bevindingen in het genderdiversiteitsrapport van Hays zijn gebaseerd op een onderzoek bij meer dan 11.500 mannelijke en vrouwelijke respondenten uit alle hoeken van de wereld (57% vrouwen, 42% mannen en 1% die dit liever niet zegt).

Hays ondersteunt de vooruitgang van vrouwen op de werkplek, want ook al merken we verbetering, toch blijft het een bedrijfskritische kwestie. Veel bedrijven hebben te kampen met een tekort aan vaardigheden. Een probleem dat kan worden verholpen door meer vrouwelijke professionals in dienst te nemen. Door de toegang tot talent te vergemakkelijken, kunnen organisaties prestaties makkelijker optimaliseren, groeien en toekomstige successen waarborgen.

Contacteer ons
Davy Ghysels Marketing Manager, Hays België
Tamara Vereecken National Director HAYS Response , Hays België
Davy Ghysels Marketing Manager, Hays België
Tamara Vereecken National Director HAYS Response , Hays België
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij