Sector van tijdelijke werkkrachten boomt

Arbeidsmarkt heeft behoefte aan flexibiliteit

De arbeidsmarkt herstelt zich. De toename van banen uit zich vooral in de sector van tijdelijke werkkrachten. In vergelijking met de maand januari van vorig jaar liet de uitzendsector, volgens cijfers van sectorfederatie Federgon, een groei met +8,86% optekenen.

Ook rekruteringsspecialist Hays merkt dat de economie opnieuw aantrekt. Zijn divisie Hays Response, gespecialiseerd in het snel en efficiënt plaatsen van gekwalificeerde medewerkers in logistiek, office en finance*, plaatst immers jaar na jaar meer kandidaten. In 2015 vonden 612 kandidaten hun weg naar de arbeidsmarkt via Hays Response, in 2014 waren dat er nog 408. Philippe Dullaert, Finance Director bij Hays: “Dat de markt van tijdelijke werkkrachten aantrekt, is een goed teken. Deze markt is traditioneel de graadmeter voor de economie. We merken dat er meer weer werk is, maar toch blijven werkgevers voorzichtig en zijn minder geneigd om nieuwe werknemers direct een vast contract aan te bieden. En dat is geen slechte zaak. De economie trekt aan, maar nog niet zoals het hoort. Door werknemers niet meteen op hun eigen payroll te zetten, nemen bedrijven minder financiële risico’s.”

Flexibiliteit om concurrentieel te blijven

Tijdelijke werkkrachten zorgen voor een hoge flexibiliteit en die flexibiliteit is voor ondernemers van groot belang. De markt evolueert snel. De toenemende concurrentie en globalisering dwingen bedrijven om steeds sneller in te spelen op een veranderende vraag. Eén van die flexibiliteitsmaatregelen is het gebruikmaken van tijdelijke werkkrachten. Maar ook freelancers worden meer en meer ingezet, vooral in de technische sector. Op die manier werven bedrijven de juiste vaardigheden op het juiste moment aan. “Het gaat hier vooral over specialistische IT-taken die meestal projectgebonden zijn. Zowel bedrijven als freelancers zien het als een voordeel om op contractbasis te werken, werknemers zijn vandaag de dag erg gesteld op hun vrijheid, variatie in hun job en evenwicht tussen hun privé- en beroepsleven”, vertelt Dennis Britstra, Business Development Manager bij Hays. Ook in Nederland stijgt het aantal zelfstandigen. Maar in tegenstelling tot Nederland waar werkgevers minder tijdelijke banen omzetten in vaste banen, gaan 90% de profielen die door Hays Response worden geplaatst over tot een vaste betrekking. In Nederland is het aandeel werknemers met een tijdelijk contract de laatste tien jaar sneller gegroeid dan in de meeste andere Europese landen. De V.S. zijn koplopers. Een studie uitgevoerd door het IT-bedrijf Intuit voorspelt dat in 2020 de traditionele vormen van werkgelegenheid de Amerikaanse arbeidsmarkt niet langer zullen domineren. 40% van de beroepsbevolking zal bestaan uit freelancers, contractanten, uitzendkrachten en mensen in deeltijdse jobs. In 2010 lag dit percentage op 25 à 30%.

Mensen durven weer van job te veranderen en gaan op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ook hier biedt een tijdelijk job soelaas. Door in een tijdelijke job te starten, testen werknemers uit of de job wel echt is wat ze willen. Andere motieven om een tijdelijke job aan te nemen zijn dan weer werkervaring opdoen, zich niet voor lange tijd willen binden aan een werkgever of houden van de afwisseling van tijdelijke jobs. “De sector van tijdelijke werkkrachten groeit en ook de economie zal blijven groeien. Maar we moeten blijven stappen ondernemen. De taxshift is alvast een positieve maatregel”, vertelt Philippe Dullaert.

Om op de stijgende vraag naar tijdelijke en snel geplaatste werkkrachten te kunnen inspelen breidt de divisie Hays Response sterk uit. Tegen eind 2016 wil de divisie 50 nieuwe medewerkers aanwerven.


* Dringende functies, tijdelijke functies of tijdelijk met optie tot vast (90% van de jobs leidt tot een vaste baan).

 

Contacteer ons
Davy Ghysels Marketing Manager, Hays België
Davy Ghysels Marketing Manager, Hays België
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij