Schaarste op de arbeidsmarkt maakt dat werkgevers talent actief moeten benaderen

”Jonge kandidaten hebben bedrijf maar te kiezen”

De economie trekt aan, de vraag naar professionals neemt toe. Het rekruteringsbureau Hays stelt een groei vast van het aantal interimjobs (met optie vast) van 35% ten opzichte van vorig jaar. Tegelijkertijd hebben werkgevers meer en meer moeite om aan geschikt personeel te geraken, wat hun verdere groei kan belemmeren. Hoe trekken werkgevers talent aan - en behouden ze het - in een krappe arbeidsmarkt?   

“Sinds twee jaar zitten we in een kandidatenmarkt met een groei van het aantal vacatures met meer dan 50% bij Hays Response*. Vroeger boekten we gesprekken met 15 kandidaten per week in, nu ligt dat helemaal anders. Vroeger namen vooral de kandidaten het initiatief, nu moeten wij eerder naar hen toestappen”, vertelt Charis Keersmaekers, Teamleader Office Support bij Hays Response. Jonge kandidaten – ‘juniors’ – zitten in een luxepositie en daar moeten bedrijven volgens Hays op inspelen.

Proefdag

Employer branding, of de manier hoe je als werkgever wordt ervaren, wordt in een krappe arbeidsmarkt des te belangrijker. “Want dat gaat niet alleen om het aantrekken van talent, maar ook om talent te behouden”, vertelt Charis. “Cultural fit tussen een werkgever en een werknemer is belangrijker dan ooit. Jonge kandidaten willen ergens terechtkomen waar ze zich goed voelen, in een hecht team, in een bedrijf waar ze een goede begeleiding krijgen en waar er naar hen wordt geluisterd. Voor hen kan dat de doorslaggevende factor zijn om voor een bedrijf te kiezen én ook langer bij die organisatie te blijven, los van de persoonlijkheid en vaardigheden.” Daarom adviseert Hays zijn klanten om een proefdag te organiseren. Zo komt de kandidaat in contact met de mensen met wie hij of zij zal samenwerken (en niet enkel met de HR-manager of CEO) en zien ze ook de omgeving waarin ze zullen terechtkomen. ”Hij of zij kan dan eventueel ook al enkele taken uitvoeren, maar het belangrijkste is dat hij voeling krijgt met het bedrijf waar hij of zij zal terechtkomen. Want zodra de werknemer is aangeworven, is er – bij wijze van spreken – geen weg terug.” 

Jonge generatie solliciteert lui (of slim?)

De jonge generatie solliciteert overigens op een andere manier. “Je kan zeggen dat ze lui zijn geworden, maar eigenlijk zijn ze gewoon slimmer. Ze maken geen CV of motivatiebrief meer, maar gebruiken enkel hun LinkedIn-profiel en krijgen de aanbiedingen naar zich toegestuurd. Ze verwachten ook dat ze enkel op basis van hun LinkedIn-profiel kunnen solliciteren. Sociale media worden in onze business alleen nog maar belangrijker”, aldus Charis. “Ze kunnen er ook hun soft skills in de kijker zetten en op die manier lange cv’s vermijden.” Bedrijven moeten kandidaten vandaag de dag dus ook op een andere manier benaderen. Alles moet zo makkelijk mogelijk verlopen. ”Daarom verloopt de selectieprocedure best zo efficiënt mogelijk. Geen ellelange selectierondes, want dan haken ze af.”

Flexibiliteit belangrijk

Jongeren en high potentials zijn bovendien gevoelig aan aantrekkelijke jobomschrijvingen. Denk daarbij aan termen als ’internationale omgeving’, ’ontwikkeling van soft skills’, ’doorgroeimogelijkheden’, ’cultural fit’ en ’begeleiding’. Heb je het in je vacature over ’geen 9-to-5-mentaliteit’ dan zeg je als werkgever eigenlijk dat de kandidaat standaard zal moeten overwerken. ”Terwijl dat nu net is wat jongeren niet per se willen. ‘Work-life balance’ is des te belangrijker geworden. Het komt daarom veel beter over om te spreken over ’we bieden verschillende mogelijkheden om je werk- en privéleven in balans te brengen’”, aldus Charis. “Een bedrijf dat vandaag de dag niet flexibel is, zal moeilijkheden ondervinden om vacatures ingevuld te krijgen. Flexibel werken wordt het nieuwe normaal. Glijdende werkuren en telewerken, waarbij werknemers worden beoordeeld op resultaten en niet op aanwezigheid én waar de jonge generatie wél voorstander van is, zijn al volop ingeburgerd”, weet Charis.

Tot slot geven bedrijven volgens Hays best zelf opleidingen om de selectiecriteria te versoepelen, zodat de instroom van kandidaten vergroot. 

- EINDE -

*Hays Response is gespecialiseerd in het snel en efficiënt plaatsen van gekwalificeerde medewerkers in office en finance, voor dringende functies, tijdelijk of tijdelijk met optie vast.

 

Contacteer ons
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij