Oefen tijdens de zomermaanden om je productiviteit op het werk te verhogen met deze 11 tips

Productief zijn op het werk betekent niet dat je harder moet werken, maar eerder slimmer. Het draait rond een goede voorbereiding, het slim inzetten van je tools en het efficiënt organiseren van je taken. Maar bovenal draait het rond je attitude.

Om het meeste te halen uit je productiviteit, moet je streven naar verbetering. Je moet bovendien bereid zijn om een extra inspanning te leveren voor je carrière. Ben jij klaar om er volledig voor te gaan? Hier zijn 11 tips van de rekruteringsgroep Hays die je productiever zullen maken. Perfect om te oefenen tijdens de zomermaanden.

1. Plan op voorhand

Een groot deel van productiviteit komt neer op organisatie. Plan taken in op specifieke tijdstippen of dagen afhankelijk van hun moeilijkheid. Plan bijvoorbeeld je moeilijkste taak telkens in als eerste van de dag. Het gevoel dat je iets bereikt heb, geeft je energie en zorgt ervoor dat je de hele dag productief bent. Plan ook je routinetaken in – taken die je blindelings uitvoert – op tijdstippen waarop je een laag energiepeil hebt, bv rond 15u.

2. Zet jezelf onder druk

Laat je team weten wanneer je een bepaalde taak zal klaar hebben. Dit is een goeie manier om ervoor te zorgen dat je je agenda niet laat verwateren.

3. Neem tijd om te lunchen en neem voldoende pauzes

Je hersenpan is een spier en die moet je ook tijdig laten rusten. Uit een studie die besproken wordt in de Hays Journal, het halfjaarlijkse tijdschrift van Hays over de wereld van HR en recruitment, blijkt dat veel werknemers een constante druk voelen om niet lui over te komen. Ze komen dan ziek naar het werk of lunchen aan hun bureau, ze durven zelfs geen luchtje te gaan scheppen. Opnieuw tijd inlassen voor een lunch zorgt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie voor een stijging in productiviteit van 20%. Als je gedurende lange tijd aan je maximum capaciteit blijft werken, zal je snel mentale vermoeidheid ervaren. Probeer te werken in blokken van 90 minuten, met 10 à 15 minuten pauze.

4. Houd vergaderingen kort

Velen voelen de druk om te blijven presteren, tot laat in de avond. Het is belangrijk om het grotere geheel te zien. Als je vandaag op tijd vertrekt, zal je morgen frisser en efficiënter voor de dag komen. Productief zijn is het meeste halen uit de tijd die je hebt, niet zoveel mogelijk werken zonder enig gevoel van dringendheid. Wees ook punctueel met je meetings. Houd geen onnodige meetings en houd ze kort!

5. Optimaliseer je werkplek

Je werkplek heeft een grote impact op je humeur en hoe goed je presteert. We spenderen het grootste deel van de week aan een bureau, dus het is niet gek om er een warme en aangename plek van te maken.

6. Delegeer

Volgens Richard Branson is de meest waardevolle tool van een leider de mogelijkheid om te delegeren.

Schrik niet van verantwoordelijkheid, maar neem ook niet te veel hooi op je vork. Focus op de belangrijkste taken en geef andere taken door aan je meest competente teamleden. Zo krijg je meer gedaan in minder tijd.

7. Bepaal je prioriteiten

Werk op één bepaalde taak en start pas een nieuwe taak als de vorige afgerond is. Het is bewezen dat switchen tussen taken de prestaties van werknemers verlaagt en het risico op slechte resultaten vergroot. Het is echter niet makkelijk, je moet nee durven te zeggen tegen je collega’s en soms ook tegen je baas.

8. Samenwerken

Soms kan je zo opgaan in een project dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Vraag feedback van anderen om een duidelijke kijk te krijgen op je taak. Hierdoor zal je het sneller kunnen afwerken en betere resultaten verkrijgen.

9. Verander je denkwijze

Hoe goed je omgaat met stress kan een professionele troef zijn. Anders nadenken over stress kan je productiviteit verhogen en ook je kans op succes. Versterk positieve gedachten en laat slechte gedachten achterwege. In plaats van te denken “Ik heb zoveel werk, hoe ga ik dat ooit kunnen doen?”, kan je een beheersbaar actieplan opstellen, waarop je elke taak volgens prioriteit behandelt.

10. Doe alles goed van de eerste keer

Alles van de eerste keer goed doen, kan je helpen om cool te blijven en je focus te bewaren. Als je teveel taken hebt en je wilt je er snel vanaf maken, loop je het gevaar dat je klant of je baas niet tevreden zal zijn met je haastige werk.

11. De wil om te slagen

Er zijn verschillende manieren om je productiviteit te verhogen, maar je moet er vooral 100% voor gaan. De wil om te slagen is essentieel. Als je iemand bent die er de kantjes van afloopt dan zal het in het begin moeilijk zijn. Maar dat is geen probleem, verandering is moeilijk, maar beloning is nooit veraf.

Contacteer ons
Davy Ghysels Marketing Manager, Hays België
Davy Ghysels Marketing Manager, Hays België
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij