Met deze 7 tips zeg je vaarwel tegen stress door tijdsgebrek

Het rekruteringsbureau Hays polste naar aanleiding van e-mailloze dag (24 november) naar hoe goed Belgen kunnen omgaan met time management. Een derde van de respondenten geeft aan slecht te zijn in time management en twee derde van hen krijgt ook geen begeleiding. Nochtans heeft time management volgens het rekruteringsbureau tal van voordelen. Krijg jij je werk soms moeilijk gedaan? Lees dan hier de eenvoudig te gebruiken tips van Hays om het meest uit je werkdag te halen.

Hays polste naar aanleiding van e-mailloze dag (24 november) naar hoe goed Belgen kunnen omgaan met time management. Een derde geeft aan slecht in time management te zijn en twee derde van hen krijgt ook geen begeleiding. Twee op de tien respondenten geeft te kennen begeleid te worden op vlak van time management door zijn werkgever. Nochtans heeft time management volgens het rekruteringsbureau Hays tal van voordelen.

Time management draait om het maken van de juiste keuzes en dat zo efficiënt mogelijk. Het is key om je te concentreren op wat op dat specifiek moment het belangrijkste voor je is. Om te weten wat het belangrijkste is om te doen, heb je een overzicht nodig over wat je kunt verwezenlijken. Daarnaast werk je pas geconcentreerd als je niet afgeleid wordt door alles wat aandacht vraagt, zoals e-mails, taken die je nog moet doen en ideeën die je hebt”, vertelt Ilze Pastyn, Internal Trainer bij Hays België. Dit zijn de tips van het rekruteringsbureau Hays om je tijd zo goed mogelijk te managen:

 1. Wees de baas van je tijd
  Het is niet omdat je een e-mail, sms of what’s app ontvangt, dat je ook meteen moet reageren. Je kan bijvoorbeeld 'communicatievrije tijden' inlassen waarbij je je mailbox en social media negeert zodat je je taken rond krijgt. Stel een timer in zodat je tegen de klok werkt en geef jezelf een deadline om een belangrijke taak te voltooien. Om te voorkomen dat collega's je onderbreken, kan je een hoofdtelefoon of oortjes gebruiken. Wanneer je taak is afgerond, stel je je weer open voor je collega’s. Op die manier weten de mensen om je heen wanneer je niet gestoord wilt worden.
   
 2. Stop met multitasken
  Multitasken is niet zinvol op het werk en zeker niet als het om een belangrijke taak gaat. Want het verhoogt de productie van adrenaline waardoor je ‘fuzzy’ gaat denken. Door te multitasken verspreid je je aandacht over verschillende taken en krijgt geen enkele taak je volledige aandacht. Als je echt iets gedaan moet krijgen, concentreer je je er best voor de volle 100 procent op. Zo krijg je dingen sneller gedaan en krijg je veel betere resultaten.
   
 3. Maak een to do-lijst
  Maak een to do-lijst waarin je onderscheid maakt tussen belangrijke en minder belangrijke taken. Elke keer dat je een vrij moment hebt, pak je een van die kleine taken aan. Dingen zullen beter beheersbaar aanvoelen, waardoor je meer gedaan krijgt.
   
 4. Maak een won’t-do list
  Ook een lijstje waarop je schrijft wat je niet zult doen, werkt. Want wat je niet doet, bepaalt wat je wel kunt doen. Maak voor jezelf uit welke taken je overboord kan gooien.
   
 5. Leer om nee te zeggen
  Neem niet te veel hooi op je vork en durf nee te zeggen tegen collega’s als ze je om hulp vragen. Het is geen misdaad als je 'nee' zegt omdat je al veel op je bord hebt.
   
 6. Neem voldoende pauzes
  Vergeet niet om je brein af en toe rust te geven. Na 90 à 120 minuten zwakt onze concentratie namelijk af. Neem daarom voldoende rustpauzes, waarbij je er even helemaal tussenuit bent, zodat je er met nieuwe energie opnieuw tegenaan kan gaan.
   
 7. Praat met je leidinggevende
  Laat je leidinggevende weten wanneer je verdwaalt in je werklast. Hij of zij kan je helpen om prioriteiten te stellen of je inzicht geven in hoeveel tijd je aan een bepaalde taak moet besteden.
   

 

 

 

 

- EINDE -

Contacteer ons
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij