Kandidatentekort op de arbeidsmarkt stelt bedrijven en recruiters voor nieuwe uitdagingen

België wordt geconfronteerd met een tekort aan kandidaten doordat organisaties steeds meer gespecialiseerde functies zoeken. De druk om een juiste match te vinden stijgt en het tekort aan geschikt personeel heeft een negatieve invloed op de groei van bedrijven. Hoe kunnen bedrijven die uitdaging overwinnen?

Kandidaten delen momenteel de lakens uit op de Belgische arbeidsmarkt. Het aantal vacatures is nog nooit zo hoog geweest en de werkloosheid bevindt zich op een historisch dieptepunt van 6,7 procent.

Volgens arbeidsmarktspecialist en Managing Director van Hays België, Robby Vanuxem is het essentieel om zich aan een kandidatenmarkt aan te passen: "De tijden veranderen, het is daarom belangrijk dat wij en de bedrijven waarmee we samenwerken initiatief tonen en naar de kandidaten toestappen in plaats van te wachten tot ze naar ons komen. Kandidaten hebben het voor het zeggen. Ze worden namelijk langs alle kanten belaagd met banen en worden actief gerekruteerd. Als we hen willen overtuigen om van job te veranderen, dan moeten we aan al hun vereisten voldoen.”

Samenwerken met universiteiten en VDAB

Om een goed zicht te krijgen op de schaarse poule van jonge talenten, versterkt rekruteringsbureau Hays zijn banden met verschillende universiteiten in België. Zo krijgen zowel afgestudeerde kandidaten als recruiters de kans elkaar beter te leren kennen. Daarnaast volgt Hays, in samenwerking met VDAB, kandidaten op die hun professionele carrière willen heroriënteren.

"Het is zeer waardevol om met universiteiten samen te werken. Je leert afgestudeerden kennen en je kan inspelen op de toekomst en noden van bedrijven", zegt Vanuxem. "Daarnaast werkt Hays België nauw samen met VDAB. Hays contacteert mensen die een opleiding volgen met het doel om van sector te veranderen en biedt ze een stageplaats bij één van hun klanten aan. Als die mensen ervoor kiezen om in hetzelfde bedrijf te blijven, krijgt Hays het contract, de klant een reeds ‘geteste en gescreende ’ werknemer en de kandidaat een nieuwe baan.”

Comfortabel solliciteren via video

Volgens Hays is het afleggen van een video-interview veelgevraagd bij kandidaten en klanten. Voorheen was dit niet ongebruikelijk voor interviews met kandidaten in het buitenland, momenteel is het ook een trend geworden bij binnenlandse kandidaten om sneller en tijdsefficiënter te schakelen.

Lore Temmerman, Regional Manager van Hays:. "De druk om een juiste match te vinden stijgt, maar ook voor de kandidaat en de klant. Door middel van videotechnologie kunnen we kandidaten tijdens de lunchpauze of net na het werk via videochat screenen. In een voortdurend veranderende wereld zullen videoconferenties in ons rekruteringsproces verankerd raken. Het persoonlijke element blijft bij Hays weliswaar van cruciaal belang. Het is een hulpmiddel, geen doel. Hetzelfde geldt natuurlijk voor klanten. Ze krijgen op een gemakkelijke manier een eerste indruk van een kandidaat en deze hoeft geen dag voor het interview vrij te nemen. Dat betekent echter ook dat we kandidaten moeten helpen om hun digitale sollicitatievaardigheden te ontwikkelen. Solliciteren via een online tool is helemaal anders dan een persoonlijk gesprek."

Die behoefte aan gemak gaat verder in de aanwervingsfase, zegt Vanuxem. "Om goede kandidaten aan te trekken en aan je bedrijf te binden, moeten organisaties flexibele werktijden aanbieden", legt hij uit. "Kandidaten hechten veel waarde aan work-life balance. Je zal dus meer kandidaten aantrekken als ze de mogelijkheid krijgen om van thuis uit te werken. Bedrijven in Brussel ervaren bijvoorbeeld problemen met het vinden van goede kandidaten door mobiliteitsproblemen in de stad. Als ze drie dagen van thuis uit en twee dagen op kantoor zouden mogen werken dan zou de interesse om in Brussel te werken significant stijgen."

Gespecialiseerde functies vervangen generalisten

Bovendien wordt België  steeds meer geconfronteerd met  het stijgende aantal nieuwe functies die door technologische veranderingen zijn ontstaan.

"Veel jobs die we vandaag kennen, bestonden tien jaar geleden niet", legt Vanuxem uit. "De opkomst van nieuwe digitale media en - kanalen creëerde voor zowel multinationals als voor kmo’s nieuwe kanalen om hun producten te verkopen. Vandaag rekruteren we SEO-specialisten, social media copywriters en online channel managers. Functies die nog niet zo lang bestaan. Dat heeft ertoe geleid dat er zelden naar generalisten wordt gevraagd. We zijn gestopt met het zoeken naar de allround marketing coördinator of - manager . Dat zien we vooral in grote bedrijven of steden zoals Brussel, maar ook in kmo’s over het hele land.”

“Ik verwacht op termijn een meer gespecialiseerde rekrutering, een verdere focus op digitale functies, meer freelance jobs en een sneller rekruteringsproces d.m.v. digitale tools”, sluit Vanuxem af.

 

Contacteer ons
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij