Hoe de golfbaan je de weg toont naar een mooie carrière

Hoe de golfbaan je de weg toont naar een mooie carrière

Sport is een onuitputtelijke bron van carrièreadvies. Zo kan golf je enkele dingen leren over hoe je aan je carrière kunt werken.

Een teamsport zoals voetbal leert je één en ander over werken als een team. Competitiesport leert je jezelf te pushen om het beste uit jezelf te halen. Het hoeft in ieder geval niet meer gezegd, dat sport heel wat kan bijdragen aan je leven.

Met Manchester City keek Hays al naar wat we als werknemers kunnen leren van voetballers – en voetbalsters – wanneer we onze carrière die extra push voorwaarts willen geven. Maar ook van golf kunnen we heel wat leren. Waar denk je aan als je golfers ziet? Dat ze rijk en succesvol zijn? Wel, rijk misschien, maar succesvol zijn ze vaak wel. Op het golfterrein gebruiken ze de levenslessen die ze opgedaan hebben tijdens hun carrière en eens op kantoor gebruiken ze de levenslessen, opgedaan op de baan, om hun carrière voorwaarts te blijven stuwen.

Philippe Dullaert, CFO de Hays Belgium: “Als fervent golfer doe ik graag even uit de doeken wat ik geleerd heb uit mijn hobby en welke levenslessen jij zelf kan toepassen op je carrière. Ik garandeer geen hole-in-one, maar dit brengt je vast wel dat stapje dichter bij de putting green.”

1. Nauwkeurigheid vs. macht

Als beginnend golfer is het verleidelijk om met al je (blinde) kracht het balletje weg te slaan in de hoop zo dicht mogelijk bij de hole te belanden. Maar zolang je niet mikt en je swing niet nauwkeurig is, is al dat machtsvertoon pure verspilling van energie.

Hetzelfde geldt voor de zakenwereld. Je mag nog zo veel invloed en geld hebben als je wilt, als je het ondoordacht gebruikt, zonder degelijke strategie, is alles verspilde moeite.

2. Blijf slaan

Ik zei het daarnet al: de kans op een hole-in-one is klein, zelfs voor de absolute toppers. De meesten onder ons hebben geduld en enkele slagen nodig om te scoren. Als je geen succes boekt met je eerste baan, geef dan niet zomaar op. Wees geduldig en blijf proberen. Anderzijds: sla je meteen de perfecte bal, blijf dan met beide voetjes op de grond en denk aan je volgende stap.

3. Wees sportief

Een goede golfer schudt altijd de hand van zijn/haar tegenstander, na winst én verlies. Zoiets is een teken van sportiviteit en draagt bij tot een goede reputatie. Als je ook in je carrière je successen én vergissingen even waardig draagt, kom je er erg sterk uit.

4. Neem je tijd

Een ernstig golfer neemt altijd zijn tijd om alle hoeken te overwegen, de baan te bekijken en het spel te analyseren. Doe hetzelfde tijdens je werk, of het nu gaat om een nieuw product maken of een marketingstrategie uitbouwen: neem je tijd en zorg ervoor dat je jouw project de juiste richting instuurt.

5. Lach!

Wanneer je een bal de bosjes in slaat, heb je twee keuzes (behalve beginnen te zoeken): mopperen of er eens hartelijk om lachen. Doe hetzelfde wanneer een project mislukt: gebruik humor in plaats van woede. Op die manier leer je sneller van je fouten.

6. Adem

Golfen betekent oefenen. Oefenen. En oefenen. Maar zelfs professionele spelers nemen soms een adempauze vlak voor een belangrijk tornooi. Als je voortdurend aan het werk bent, put je jezelf uit. In plaats van betere resultaten, krijg je dan slordig werk en slechte beslissingen. Ga op vakantie, maak een wandeling of, jawel, ga om de zoveel tijd eens golfen!

7. Stilte is oké

Zelf geen golfer? Dan is de kans groot dat je het er best saai vindt uitzien. Maar golf is een sport waar spelers uitermate geconcentreerd voor zijn. Leren wanneer je stil moet zijn en wanneer het oké is om uit je schulp te komen, is niet enkel belangrijk op de golfbaan, maar ook op de werkvloer. Ooit een situatie meegemaakt wanneer iemand ongepast is of anderen niet respecteert? Wel dan.

8. Oefening baart kunst

Het is een cliché, maar ik kan er niet aan voorbij. Niemand wordt geboren als een begenadigd golfer. Het vergt veel training, oefening en vooral: je moet het goed onderhouden. Ik speelde vroeger veel meer dan nu en dat laat zich voelen. Dit geldt ook voor je carrière en je skills. Probeer jezelf voortdurend te verbeteren en zorg er vooral voor dat je niet vastgeroest raakt. Leun nooit zelfvoldaan achterover!

 

Contacteer ons
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij