Het traditionele sollicitatiegesprek is verleden tijd

Hays versnelt proces met working interviews

Het rekruteringsbureau Hays pakt uit met een alternatieve rekruteringsmethode en vervangt voor zijn Response divisie het sollicitatiegesprek door working interviews. Hierbij slaat het bedrijf het traditionele interview bij de klant over en zet de kandidaat meteen aan het werk. Zo kan het snel en efficiënt kandidaten zoeken voor dringend in te vullen posities.

De arbeidsmarkt is in volle bloei en dat gaat hand in hand met de nodige veranderingen. Het aantal vacatures stijgt en het aantal werkzoekenden daalt, wat een steedse krappere arbeidsmarkt met zich meebrengt. Bedrijven staan vandaag de dag voor de enorme uitdaging om niet alleen talent aan te trekken maar ook te overtuigen om te blijven.

Meteen duidelijk of de job en het bedrijf bij de kandidaat past

Als bedrijf moet je je troeven uitspelen om een kandidaat te overtuigen. Daarom stelt Hays aan zijn klanten voor om een working interview te organiseren. Daarbij slaat het bedrijf het traditionele selectieproces over en gaat het meteen over naar waar het om draait: is de job iets voor de kandidaat of niet. Dat relatief nieuwe principe staat beter bekend als working interviews en wordt bij Hays vooral toegepast in de divisie Response die zich toespitst op het snel en efficiënt plaatsen van gekwalificeerde medewerkers. “De kandidaat komt bij ons langs voor een intakegesprek. Als dat goed is verlopen, gaat de kandidaat samen met onze consultant op bezoek bij de klant voor een working interview. Dit is een soort van werkgesprek waarbij de sollicitant aan de ​​werkgever laat zien wat hij of zij in zijn mars heeft. De sollicitant voert de taken uit die in de job omschrijving beschreven staan”, vertelt Jovanic Scheiris, Regional Manager voor Hays Response.

Weinig tijd verliezen

De kandidaat voert, in plaats van het traditionele een-op-eengesprek, gedurende drie uur de job uit die in de vacature staat omschreven. Aansluitend gaat Hays langs bij het bedrijf voor een evaluatiegesprek met zowel de klant als de kandidaat. Zijn beide positief? Dan kan de kandidaat meteen aan de slag. Zo verlies je weinig tijd voor jobs die dringend ingevuld moeten worden. “We kregen geregeld de vraag van zowel klanten als kandidaten om te werken met werkinterviews. Vooral ondersteunende en administratieve functies zoals credit collectors, loketbedienden in de logistiek en receptionisten komen hiervoor in aanmerking. Het gaat bovendien vaak om tijdelijke jobs, maar indien beide partijen tevreden zijn, mondt het vaak uit in een vast contract”, verklaart Jovanic Scheiris.

Win-winsituatie  

Working interviews bieden tal van voordelen voor zowel het bedrijf als de kandidaat. Als kandidaat weet je meteen of de job iets voor jou is, of het bedrijf bij je past en of je het goed met de collega’s kan vinden. Je hoeft bovendien ook niet te wachten op antwoord of je de job al dan niet in de wacht hebt kunnen slepen. Als bedrijf kan je de kandidaat meteen in actie zien, heb je een idee van zijn/haar skills en kwaliteiten en kan je de vacature snel en efficiënt invullen.

Contacteer ons
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij