Hays pleit voor een langdurige begeleiding en actieve inspraak van de student in STEM-opleiding

Duizenden eerstejaarsstudenten starten weldra aan een nieuw academiejaar. Wie nog twijfelt, overweegt best zijn mogelijkheden om een STEM-opleiding te volgen. Rekruteringsexpert Hays trekt immers aan de alarmbel voor de krapte op de arbeidsmarkt van STEM-profielen. De opleidingen zijn volgens de rekruteringsspecialist vaak te moeilijk en te weinig aantrekkelijk voor jongeren. Ook de toekomstmogelijkheden voor STEM’ers blijven vaak onduidelijk. Open communicatie en samenwerking tussen overheid, scholen en bedrijven zijn cruciaal om het tekort aan ingenieurs aan te pakken.

Een te lage instroom van studenten in STEM (sciene, technology, engineering, mathematics)-opleidingen, veroorzaakt een tekort aan kandidaten voor vacatures waarbij kennis van wetenschap, technologie, ingenieurswetenschap of wiskunde noodzakelijk is. De krapte is zo groot dat economische groei bemoeilijkt wordt. Ter illustratie: Vlaanderen telt gemiddeld 0,91 burgerlijk ingenieurskandidaten per vacature in tegenstelling tot het regionale gemiddelde van 5,4 werkzoekenden per jobaanbieding*.

Jean-François Art, National Director in Life Sciences en Contracting van Hays: “Het aantal studenten dat een ingenieursopleiding niet afrondt neemt elk jaar toe. Door de hoge moeilijkheidsgraad van de studies haken vele studenten tijdens de opleiding af. Een andere reden is dat studenten niet goed geïnformeerd zijn over de jobs die aansluiten op de studies en pas na een tijdje beseffen dat ze niet de juiste studiekeuze hebben gemaakt. Het is een fenomeen dat zich overal in Europa voordoet.” Volgens Art moeten we de clichés over ingenieurs en over de opleiding de wereld uithelpen en de talrijke toekomstmogelijkheden van ingenieurs benadrukken. “Wetenschappers en ingenieurs bouwen mee aan de toekomst van morgen en helpen problemen de wereld uit. Hun professionele parcours zijn vaak de meest uitdagende en impactvolle door de continue ontwikkelingen in de sector en afwisselende trends.”  

Stages nieuwe manier van rekruteren

In 2012 trad het STEM-actieplan in werking, een initiatief van de Vlaamse regering om jongeren te stimuleren voor STEM-opleidingen en –loopbanen te kiezen. “Maar niet enkel de overheid speelt een rol in de missie om STEM-opleidingen aantrekkelijker te maken, ook scholen, onderwijs, opleidingspartners, en bedrijven.  Bedrijven kunnen hun steentje bijdragen door stages aan te bieden zodat studenten hun activiteiten en eventuele jobperspectieven leren kennen. “Vroeger stonden veel bedrijven vaak weigerachtig ten opzichte van stagiairs. Gelukkig begrijpen ze vandaag beter dat het ook voor hen mooie opportuniteiten biedt. Zo kunnen de studenten al eens kennismaken met het bedrijf en leren ze de bedrijfscultuur en de mogelijkheden binnen het bedrijf kennen. Het is bovendien een nieuwe manier van rekruteren geworden. Bedrijven zien meteen wat de student in zijn mars heeft en de student kan zien of het bedrijf iets voor hem is. Studenten concrete toekomstmogelijkheden demonstreren is eveneens een sterk middel om hen te overtuigen.

Scholen beïnvloeden studenten evenzeer in hun verdere beroepsleven door hen in hun studiekeuze te begeleiden. Jean-François Art pleit voor een langdurige begeleiding en actieve inspraak van de student. “Loopbaanadvies moet afgestemd zijn op de behoeften van het bedrijfsleven, het moet studenten op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid duiden en daarom gedurende de hele onderwijscyclus worden gegeven, niet alleen tijdens het laatste jaar.”

Nieuwe generatie heeft andere eisen

Een nieuwe generatie werknemers neemt haar intrede op de arbeidsmarkt. En het is geen geheim dat  de werkmentaliteit van generatie Y en Z verschilt van die van voorgaande generaties. Dat geldt ook voor ingenieurs, zij hechten steeds meer belang aan doorgroeimogelijkheden, werksfeer, jobrotatie en afwisseling. “De jobinhoud is van cruciaal belang. Kandidaten willen elke dag opnieuw voor een uitdaging staan en de wetenschap en technologie vooruithelpen. Het loon is belangrijk, maar niet langer de doorslaggevende factor. Het is dus erg belangrijk dat werkgevers hierop inspelen bij de zoektocht naar een geschikte ingenieur”, sluit Art af.

_______________________________________________

*VDAB

Contacteer ons
Magali Dierckx PR Consultant, youEngine
Magali Dierckx PR Consultant, youEngine
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij