Hackatons helpen om digitale vaardigheden aan te scherpen

Als je een specialist in digitale technologie, student of werkzoekende bent, is het bijwonen van een hackathon om je vaardigheden toekomstbestendig te maken of je inzetbaarheid een boost te geven volgens Steve Weston, CIO van Hays, een must.

Hackathons winnen snel aan populariteit in de bedrijfswereld. In 2016 organiseerden meer dan 1.000 ondernemingen meer dan 3.400 events. Hoewel twee derde van alle events vorig jaar plaatsvonden in de technologische sector, nemen hackathons steeds meer afstand van het domein van de technologische ondernemingen en worden ze op grotere schaal gebruikt door bedrijven in vele sectoren.

Steve Weston zegt: “Hackathons waren vroeger het domein van een start-upcultuur, maar komen nu nadrukkelijk in de mainstream terecht. Bedrijven schreeuwen om meer innovatieve ideeën, willen nieuwe, opwindende producten creëren en zelfs digitaal technologisch talent vinden en rekruteren.”

Hackathons brengen techspecialisten samen om iets nieuws te creëren of een moeilijk vraagstuk op te lossen op een unieke of innovatieve manier, bijvoorbeeld met behulp van een app, robotica of een nieuw bedrijfsmodel. De events trekken gevarieerde talenten uit de technologische sector aan, van starters tot meer ervaren specialisten.

“Hackathons leveren een brede waaier aan voordelen op voor grote en kleine bedrijven in alle sectoren”, voegt Steve toe. “De verscheidenheid van de mensen die ze bijwonen levert diversiteit van ideeën op, en daardoor ontstaan vaak innovatieve prototypes en ideeën. Zonder de hackathons zouden de likeknop en de chatfunctie van Facebook en de berichtenapp GroupMe niet bestaan.”

Niet alleen bedrijven halen voordeel uit de hackathons. Er zijn heel wat goede redenen waarom techkandidaten een event zouden moeten bijwonen. Steve belicht enkele van die voordelen.

1. Je leert in een risicoarme omgeving

“Het is veel makkelijker om bij 'riskantere' projecten betrokken te raken via een hackathon. In deze omgeving mag je een volledig nieuwe benadering van een probleem uitproberen die je misschien niet wilt riskeren in de echte wereld. Alleen je eigen trots (en mogelijk een coole prijs) staat op het spel.” 

2. Je leert gegarandeerd nieuwe technische vaardigheden en verbetert je 'soft skills'

“Een hackathon is een veilige omgeving om te experimenteren met nieuwe technologieën en tools. Vaak zijn er workshops en mentors beschikbaar die je helpen om nieuwe technische vaardigheden op te bouwen, en je krijgt ook de kans om die superbelangrijke 'soft skills' bij te spijkeren.”

3. Je leert hoe je concepten omzet in acties

“Voor mensen die zich in hun dagelijkse job maar met één fase van de levenscyclus van een product bezighouden, zijn hackathons een fantastische manier om betrokken te raken en elke stap te begrijpen - van ontwerp tot uitrol.”

4. Je bouwt je netwerk uit

“Van contacten leggen met gelijkgestemde zielen in je team en tijdens break-outsessies tot het verzamelen van informatie over carrièremogelijkheden bij de ondernemingen die het event steunen: er zijn veel verschillende manieren om opgemerkt te worden.”

5. Je bouwt ervaring op in verschillende sectoren

“In een hackathon krijg je de kans om te zien hoe verschillende sectoren problemen aanpakken en ideeën ontwikkelen. Je kunt verschillende technologieën en platformen die gebruikt worden, leren kennen, of zelfs een nieuwe programmeertaal leren.”

6. Je verbetert je probleemoplossende vaardigheden

“Je zult moeten leren om snel te werken en te focussen op wat belangrijk is om de klus te klaren, en je zult ook leren om je benadering aan te passen en flexibel te zijn, hoezeer je ideeën ook vooraf bepaald zijn voor je ernaartoe gaat.”

7. Je krijgt mogelijk erkenning van buitenaf

“Als je een codeermaestro bent, kan het moeilijk zijn om de erkenning te krijgen die je denkt te verdienen. Een hackathon kan je helpen om je vaardigheden te tonen en op te vallen bij de bredere techgemeenschap.”

“Er is echt geen enkele manier om sneller te leren dan door een hackathon bij te wonen”, besluit Steve. “Door deze events bij te wonen houd je je vaardigheden scherp en relevant voor de toekomst. Door je hackathonervaring op je cv te zetten, onderscheid je jezelf van de concurrentie. Het is een duidelijke indicator voor elke recruiter of potentiële werkgever dat je bereid bent om je grenzen te verleggen, dat je je werk ernstig opvat en dat je buitengewoon enthousiast bent over je vakgebied en over het uitbouwen van je carrière in technologie.”

Contacteer ons
Elisah Van Den Heuvel PR Manager, youEngine
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij