Een geschikte kandidaat overtuigen om te tekenen? Maak werk van je onboardingstrategie

Hays geeft onboardingstips

Kandidaten hechten meer en meer belang aan onboarding. Ze willen weten in welke werkomgeving en bedrijfscultuur ze terecht komen, wat ze mogen verwachten op hun eerste werkdag, in welk team ze terecht komen, hoe ze worden begeleid, welke opleidingen ze krijgen... En dat is niet meer dan normaal volgens het rekruteringsbureau Hays. Waarom is onboarding belangrijk voor bedrijven en hoe bouw je een goed programma op? Internal Trainer Ilze Pastyn bij Hays geeft tips.

Een kwaliteitsvolle onboardingstrategie is van groot belang om geschikte kandidaten over de streep te trekken. Ilze Pastyn, Internal Trainer bij Hays: “Cultuur en werksfeer zijn heel belangrijk. Tijdens sollicitatiegesprekken proberen kandidaten zoveel mogelijk te weten te komen over hoe het is om voor het bedrijf waar ze solliciteren te werken. Dat kan door vragen te stellen over teambuildingactiviteiten, het groepsgevoel, hoe gaat het bedrijf om met successen van werknemers, of over de sponsoring van goede doelen. Het interview is geen éénrichtingsverkeer, ook het bedrijf moet zich verkopen. Het is aan het bedrijf om een zo realistisch mogelijk beeld te scheppen van de werksfeer. Komt het beeld dat wordt geschetst tijdens de sollicitatiegesprekken niet overeen met de werkelijkheid, dan zal de kandidaat al snel gedemotiveerd geraken op zijn job.”

Ilze Pastyn is één van de onboardingspecialisten bij Hays. Ze begeleidt nieuwe medewerkers vanaf het prille contact met Hays tot wanneer ze goed zijn ingeburgerd in de bedrijfscultuur. Hays heeft een uitgestippeld traject klaar voor zijn nieuwe medewerkers. Ilze: “Bij Hays loopt het onboardingproces vanaf de eerste contacten tot ongeveer twaalf weken na de eerste werkdag, steeds aanpasbaar naargelang de behoeften van de starter. We bieden een intensieve begeleiding aan. Ikzelf ben een vertrouwenspersoon voor onze starters, maar ook onze team leaders zijn een aanspreekpunt. Zo blijft onze onboarding zo laagdrempelig mogelijk.”

Zorg dat starters insiders worden

Een fijn welkom op de eerste werkdag is cruciaal. Nieuwe medewerkers moeten het gevoel hebben dat ze verwacht worden. Dat kan bijvoorbeeld door een ontbijtje, maar ook de aankondiging bij collega’s dat er een nieuwe medewerker start, doet veel. “We nemen altijd de tijd voor een kennismaking met de collega’s in een vergaderzaal waarbij iedereen zich voorstelt, dat breekt het ijs. Maar ook je welkom voelen vóór de eerste werkdag is belangrijk. Je kan de starter bijvoorbeeld al voor de eerste werkdag uitnodigen voor een etentje met het team, zodat informeel contact al voor de eerste werkdag plaatsvindt. Ook het team mee betrekken in de aanwerving is een groot pluspunt. Nieuwe medewerkers die worden gesteund, begeleid en goed geïnformeerd, worden echte 'insiders', al voordat ze aan het werk gaan, en zijn daarom veel sneller productief”, aldus Ilze.

Voordelen onboarding

Voor veel kandidaten kan de onboarding zeker het verschil maken. Kandidaten hebben vandaag de dag vaak keuze uit verschillende jobs. Bovendien kan je maar beter tevreden zijn met de job die je kiest, je er besteedt er immers veel uren. “Weten dat ze goed begeleid zullen worden, kan een doorslaggevende factor zijn voor kandidaten. Bovendien verhoogt de onboarding de loyauteit ten opzichte van je werknemers en zal het verloop verminderen”, weet Ilze Pastyn.

Onboarding is voor bedrijven bovendien een manier om zich te differentiëren op de markt. Het is bijvoorbeeld een onderdeel van het Great Place to Work-certificaat, waarmee bedrijven aan de buitenwereld laten weten dat ze inspanningen doen om hun personeel tevreden te houden. Een Great Place to Work kenmerkt zich door trotse werknemers, goede arbeidsvoorwaarden en een hoge mate van vertrouwen, plezier en respect binnen een organisatie. Hays België nam dit jaar voor de eerste keer deel aan dit onafhankelijk onderzoek en behaalde het Great Place to Work-certificaat.

Enkele tips van Hays voor een succesvolle onboardingstrategie

Een eerste tip is om onboarding te zien als een integraal onderdeel van het rekruteringsproces voor alle functies, ook voor senior profielen. Weinig organisaties besteden aandacht aan het verwelkomen senior medewerkers. Senior werknemers worden vaak verondersteld te weten wat ze moeten doen en hoe ze vanaf dag één moeten functioneren. Toch moeten ook senior werknemers zich inwerken en integreren. Hoe beter de werknemer wordt begeleidt, hoe sneller dat proces verloopt.

Daarnaast kan het onboardingproces best als een teambuildingoefening worden gezien. Moedig informele bijeenkomsten aan met het team, een HR-verantwoordelijke of mentor in het bedrijf, zodat zij inzichten in de organisatiecultuur kunnen delen met de starter.

Onboarding is geen eenmalige gebeurtenis. Sta open voor continue feedback van je nieuwe medewerkers, zodat de onboardingprocessen van je bedrijf voortdurend kunnen verbeteren.

Tot slot, een goed gestructureerd onboardingprogramma is een investering. Zie het als een soort van wervingsverzekering. Mensen zijn goud waard als ze zich welkom voelen en weten wat er van hen wordt verwacht en krijgen zo het vertrouwen om hard te werken. Je investeert veel in de aanwerving, dus waarom zou je niet wat meer tijd besteden om ervoor te zorgen dat die investering niet wordt verspild.

Contacteer ons
Magali Dierckx PR Consultant, youEngine
Magali Dierckx PR Consultant, youEngine
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij