Dit kunnen schoolkinderen jou leren over je carrière

Dit kunnen schoolkinderen jou leren over je carrière

Onze kinderen gaan weer de baan op om naar school te gaan en bij te leren. Maar ook wij, volwassenen, kunnen lessen trekken uit ‘de eerste schooldag’ voor onze eigen carrière.

1 september: tijd voor de kinderen en pubers om opnieuw naar school te gaan. Na twee maanden rust zijn ze er hopelijk klaar voor om oude banden weer aan te halen, hun kennis verder uit te bouwen en weer nieuwe levenslessen op te doen.

De ouders onder ons sturen hun kroost waarschijnlijk ook met wat goede raad of wat motiverende woorden weer richting schoolpoort. Wat als wij nu zeggen dat jullie je carrière een handje kunnen helpen door een voorbeeld te nemen aan de schoolgaande jeugd? Ja hoor, je leest het goed: jonge snaken kunnen jou ook wat leren! Of het nu voor je bestaande carrière is of omdat je net een nieuwe uitdaging bent aangegaan. Het rekruteringsbureau Hays toont wat je kan leren van schoolkinderen:

1.Haal die banden weer aan

De eerste schooldag betekent voor onze jeugd vrienden weer terugzien die ze tijdens de zomer wat uit het oog verloren was. De beste manier om die banden weer aan te halen is niet door gelijk de eigen zomerverhalen af te rammelen. Dat geldt ook voor jouw netwerk. Ga na met wie je het contact verloren bent en breng daar verandering in. Vraag hoe het met hen gaat en waar ze zoal mee bezig zijn. Op die manier kan je nagaan of er iets is waarmee je hen kan helpen. Maar let op: als je opnieuw contact met iemand opneemt na enige tijd, vraag zeker niét om een gunst of maak jezelf niet het middelpunt van de aandacht. Dat zou een foute indruk kunnen wekken.

2.Pik goede gewoonten op

Een nieuw schooljaar betekent een schone lei: opnieuw de basis leggen voor een goed rapport en leren uit de fouten van het jaar ervoor. Zoiets is ook belangrijk in jouw carrière, want vermoeidheid, uitstelgedrag en slechte organisatie kunnen nefast zijn voor je werk. Beschouw je volgende werkdag of je nieuwe job dus als 1 september en probeer met een andere manier van werken opnieuw productiever te zijn.

3.Neem die volgende stap

Een klas hoger gaan, betekent verder bouwen op de kennis van het jaar ervoor. Wiskunde van het vijfde leerjaar is bijvoorbeeld de basis voor de ingewikkeldere stellingen van het zesde. Kijk daarom eens terug op jouw carrière: wat heb je de laatste tijd geleerd dat kan dienen als opstapje voor iets anders of iets nieuws? Of: wat is er tijdens je vorige baan fout gelopen en mag je zeker niet herhalen? Beschouw dit jaar als ‘een klas hoger’ en leg de lat voor jezelf wat hoger.

4.Focus op groei

Herinner je je nog jouw 1 september? Klasgenootjes die na die twee maanden een kop groter waren of ineens anders gekleed gingen? Die dingen zouden je nooit opgevallen zijn mocht je ze tijdens de zomer elke dag zijn blijven zien. Nu je werkt, kan je natuurlijk niet even twee maanden weg blijven van werk, maar probeer de mensen en zaken rondom jou eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Zie je iemand goed werk verrichten, moedig ze aan.

5.Vermijd routine

De eerste schooldag na de vakantie was spannend omdat alles weer nieuw was en omdat je je zomergewoontes achter je moest laten. Dat je nu een baan hebt, betekent niet dat je routines niet moet vermijden. Dat kan betekenen dat je gewoon een vaste meeting op een andere dag zet, dat je het kantoor opnieuw inricht of dat je eens anders naar het werk rijdt. Of… dat je op zoek gaat naar een nieuwe baan.

6.Je staat er niet alleen voor

Kinderen die hun weg niet vinden op school, kunnen rekenen op klasgenootjes of leerkrachten om hen wegwijs te maken. Maar jij staat er ook niet alleen voor. Eén van de meest belangrijke stellingen in een carrière is: “Ik weet het niet.” Daarmee bedoelen we niet dat je het moet opgeven als iets te moeilijk is, integendeel. Toegeven dat je iets niet weet, is net de eerste stap richting een oplossing. Zodra je dat voor jezelf toegeeft, kan je te rade gaan bij een collega of je leidinggevende. Ook wanneer je je niet meer gelukkig voelt in je huidige baan, kan je raad zoeken bij iemand die je vertrouwt.

7.Hanteer structuur

De schoolagenda: elke vrije dag en vakantie stond netjes ingevuld. Dit geeft kinderen de tijd en de kans om genoeg te kunnen werken voor school, maar ook om regelmatig vrije tijd te hebben. Plan daarom zo veel mogelijk jouw vrije momenten op voorhand. Zorg ervoor dat je weet wanneer je vrije tijd hebt of wanneer je dagen vrijmaakt om jezelf bij te scholen.  

8.Weet wat belangrijk is

Toen je op school zat, wist je natuurlijk niet alleen wanneer je vakantie had, maar ook welke lessen belangrijk zouden zijn het komende schooljaar. Je kreeg de prioriteiten mee via de leerkrachten, die op hun beurt het leerplan als basis namen. Laat je daardoor inspireren nu de zomervakantie achter de rug is of wanneer je aan een nieuwe job begint. Denk na over wat jouw prioriteiten zullen zijn dit jaar – professioneel en privé – en giet het in een plan. Dat mag for your eyes only zijn, maar werp er regelmatig een blik op om te zien of je op schema zit en je na een jaar alles netjes kan afvinken! 

Contacteer ons
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij