De witte raven op de arbeidsmarkt: tweetalige kandidaten

De aanhoudende war for talent maakt het voor bedrijven moeilijk om geschikte kandidaten aan te trekken. De vereiste dat kandidaten meerdere landstalen vaardig zijn, verkleint de poule van mogelijke profielen des te meer. Deze trend heeft vooral een impact op de regio Brussel. Slechte bereikbaarheid en een ondermaats taalniveau van de kandidaten liggen aan de basis van het probleem. Volgens het rekruteringsbureau Hays kunnen werkgevers met het aanbieden van interne opleidingen en voldoende flexibiliteit Vlaamse kandidaten overtuigen om naar de hoofdstad te trekken.

De economie is in volle groei. Het aantal vacatures stijgt elke dag, maar er is een nijpend tekort aan arbeidskrachten. “In het meertalige België moeten kandidaten vaak beschikken over een uitgebreide talenkennis. Als je dat dan nog eens toevoegt aan een krappe arbeidsmarkt merk je dat het steeds moeilijker wordt om de juiste kandidaat te vinden voor een functie”, legt Lore Temmerman, Regional Manager van Hays, uit. "Brussel trekt profielen aan vanwege bepaalde instellingen of bedrijven, maar vaak zien we dat personeel slechts voor een korte periode aan de slag blijft. De slechte mobiliteit van en naar onze hoofdstad is een veelvoorkomende reden om op te zeggen. Weinig kandidaten kiezen voor een job verder van huis tenzij bedrijven hen flexibiliteit en telewerk aanbieden”, aldus Lore Temmerman.

Files en gebrekkige talenkennis

Twee zaken liggen aan de basis van dit fenomeen. Enerzijds schrikt het grote mobiliteitsprobleem in Brussel Vlamingen af een job te zoeken in deze regio. Werknemers willen absoluut files vermijden. Dat blijkt ook uit de poll die Hays in september 2017 organiseerde om te weten te komen op welke manier Belgen de woon-werkfiles trachten te vermijden: 42% van de respondenten gaf toen te kennen zijn werkuren aan te passen door vroeger naar het werk te vertrekken of ‘s avonds langer door te werken, 36% liet weten regelmatig van thuis uit te werken en 22% zou opteren dichter naar het werk te verhuizen.  

Anderzijds gaat het taalniveau van Belgen erop achteruit. Met drie officiële talen (Nederlands, Frans en Duits) geven bedrijven de voorkeur aan kandidaten die minstens twee van deze talen spreken, Engels niet te vergeten. En hoewel het niveau van het Engels goed zit, beheersen veel kandidaten slechts één van de officiële talen.

“Kandidaten moeten niet foutloos een tweede landstaal beheersen. Wel is belangrijk dat kandidaten zich goed verstaanbaar kunnen maken en zich professioneel kunnen uitdrukken. Een goede beheersing van de grammatica en woordenschat blijft noodzakelijk,” aldus Lore Temmerman.

Flexibiliteit en interne opleidingen

Het aanbieden van interne taalopleidingen is een aantrekkelijke maatregel voor heel wat werknemers. “We zien dat werknemers er gretig op ingaan wanneer taallessen gratis worden aangeboden”, zegt Lore Temmerman.  Anderzijds kunnen werkgevers extra flexibiliteit tonen en bijvoorbeeld de mogelijkheid tot telewerken aanbieden. Al kan dat ook contraproductief zijn: “Telewerken kan een van de oplossingen zijn voor het mobiliteitsprobleem, maar juist door in Brussel te werken schaaf je ook je Frans bij. Je leert bij door elke dag te communiceren in het Frans. Als de werknemer dan drie dagen per week thuis werkt, is dat natuurlijk een gemiste kans om Frans te oefenen,” aldus Lore Temmerman.

Contacteer ons
Magali Dierckx PR Consultant, youEngine
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij