Dag van de Baas: vrouwen seksistischer dan mannen

Het rekruteringsbureau Hays polste naar aanleiding van de Dag van de Baas op 16 oktober of Belgen een voorkeur hebben voor een mannelijke of vrouwelijke baas. Opvallend: vrouwen lijken een pak seksistischer dan mannen: één op de vijf vrouwen verkiest een man als manager, tegenover één op de tien mannen.

Vandaag is het Dag van de Baas. Naar aanleiding daarvan wilde rekruteringsbureau Hays Belgium weten hoe seksistisch werknemers zijn wanneer het gaat over hun managers. En dat blijkt erg goed mee te vallen. Meer dan zeven op de tien respondenten (75%) geeft aan geen voorkeur te hebben voor een mannelijke of vrouwelijke leidinggevende. “Dat is erg goed nieuws”, zegt Robby Vanuxem, Managing Director van Hays Belgium. “Bovendien blijkt uit onze diversiteitsstudie uit 2017, Diversity at Work, dat zowel mannen als vrouwen hun kansen op promotie gelijk inschatten ongeacht het geslacht van hun managers.”

Vrouwen kiezen mannen

Maar toen het bedrijf meer in detail ging kijken, stak één resultaat er toch bovenuit: één op de vijf vrouwen (21%) geeft aan liefst een mannelijke manager te hebben, tegenover slechts 7% dat kiest voor een vrouw als leidinggevende. Mannen blijken veel minder seksistisch: slechts één op de tien mannen (11%) wil een manager van hetzelfde geslacht en evenveel een vrouw als manager. Bijna acht op de tien mannen (78%) heeft gewoonweg geen voorkeur.

“Dat is inderdaad opvallend”, aldus Vanuxem. “Mogelijk gaan vrouwen ervan uit dat ze makkelijker in conflict gaan met een vrouwelijke managers. Maar dit valt toch sterk te nuanceren. Vanuit onze branche kan ik alvast zeggen dat dat eerder een fabeltje is. In onze sector zijn veel vrouwen actief, ook in het midden- en hoger management. En onze medewerkers ervaren het net als iets positiefs – en als de normaalste zaak van de wereld - om omringd te zijn door vrouwen in leidinggevende functies.”

Contacteer ons
Magali Dierckx PR Consultant, youEngine
Magali Dierckx PR Consultant, youEngine
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 30 juni 2018 telde de Hays Group 10,978 werknemers die werkten vanuit 257 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. www.hays.be

Media galerij