Blue Monday? Niet als bedrijfscultuur matcht bij werknemer

Hays polst naar geluksfactoren op het werk

Naar aanleiding van Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar, bevroeg rekruteringsbureau Hays in een online poll wat werknemers gelukkig maakt op de werkvloer. Bijna 4 op 10 respondenten (37,8%) duidt de bedrijfscultuur als belangrijkste geluksfactor aan, gevolgd door de jobinhoud (36,7%), collega’s (24,8%) en faciliteiten (0,7%).

Rekruteringsspecialist Hays polste naar aanleiding van Blue Monday, of anders gezegd de meest deprimerende dag van het jaar, wat Belgische werknemers net gelukkig maakt op de werkvloer.

Bedrijfswaarden tellen, looks niet

Uit de poll blijkt dat de bedrijfscultuur voor 37,8% van de respondenten de belangrijkste bron van geluk op het werk is. “Een dynamische bedrijfscultuur is niet alleen aantrekkelijk voor nieuwe kandidaten, maar ook voor het bestaande personeel. Een ‘cultural’ fit zorgt voor betrokkenheid en extra engagement. Werknemers die zich vereenzelvigen met de waarden en teamsfeer van hun bedrijf komen met een positieve houding naar het werk, ook op Blue Monday”, licht Robby Vanuxem, Managing Director van Hays, toe.  

Een bedrijfscultuur omvat alles wat de onderneming typeert. Zo bepalen niet alleen waarden, visie en missie het karakter van een onderneming, maar ook o.a. de sfeer, beloningssystemen, teambuildingsactiviteiten en feedbackmomenten. “Bedrijven moeten voldoende aandacht schenken aan het optimaliseren of opbouwen van een aangename cultuur. De looks van een bedrijf zijn immers niet het belangrijkste, het karakter wel.” Slechts 0,7% van de respondenten duidde het kantoor en beschikbare faciliteiten aan als belangrijkste factoren van geluk.

Met zin aan de slag

Wat Belgische werknemers eveneens gelukkig maakt zijn jobinhoud en collega’s. 36,7% geeft aan dat de jobinhoud bepalend is voor zijn of haar geluksgevoel. Robby Vanuxem legt uit: “Wanneer werknemers hun vaardigheden en talenten kunnen inzetten, en de job aansluit op hun interesses, ervaren ze voldoening en een tevreden gevoel. Dat motiveert om zichzelf te ontwikkelen en te challengen. Het is de energie die ze halen uit de job, die hen gelukkig maakt.”

Tot slot geeft net geen 25% aan geluk te vinden op het werk door hun collega’s. “Hechte teams zorgen niet alleen voor bruisende ideeën en een leuke sfeer, maar ook voor persoonlijk geluk. Werknemers kunnen zichzelf zijn en ervaren minder druk”, sluit Robby Vanuxem af.

Contacteer ons
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij