Bijna 9 op 10 verwacht gezondheidsacties op de werkvloer

Bijna 9 op 10 (85,7 %) van de Belgische professionals vindt het belangrijk dat werkgevers acties ondernemen die het mentale en fysieke welzijn stimuleren. Dat blijkt uit een online survey van rekruteringsexpert Hays. Gezondheidsinitiatieven hebben een positief effect op de teamsfeer, loyaliteit en productiviteit. Hays legt uit hoe bedrijven gezondheid het beste kunnen promoten. 

85% van de meer dan 1500 respondenten geeft aan dat hij/zij het belangrijk vindt dat werkgevers initiatieven op poten zetten om gezondheid, zowel mentaal als fysiek, te verbeteren. De online survey werd opgezet door rekruteringsexpert Hays.

Belgische professionals geven duidelijk aan dat gezondheid op het werk belangrijk is voor hen. Een goede gezondheidsstrategie op het werk is echter meer dan enkel wat gezonde tussendoortjes. Aandacht voor sport, mentaal welzijn en gezonde voeding is essentieel.

We sporen klanten aan om gezondheid breed op de kaart te zetten en een plan uit te tekenen met aandacht voor verschillende aspecten van die gezondheid. Denk sport en beweging, maar ook mental fitness en gezonde voeding.” Een goede mentale en fysieke gezondheid vertaalt zich ook in successen op de werkvloer. De effecten van gezonde en fitte werknemers zijn niet alleen gunstig voor het bedrijf en zijn resultaten, maar ook voor de teamsfeer en personeelretentie”, legt Robby Vanuxem, Managing Director Hays, uit. 

Samen fit

Werknemers die zich goed in hun vel voelen, zullen zich ook meer inzetten op de werkvloer. “Werknemers die merken dat hun gezondheid een prioriteit is voor hun werkgever voelen zich gerespecteerd. Ze zijn gemotiveerd om het beste van zichzelf te geven in hun job”, weet Robby Vanuxem.  “Collega’s leren elkaar op een andere manier kennen, wat grenzen tussen afdelingen en hiërarchie doorbreekt en een sterk groepsgevoel creëert.”

Van start tot finish uitgewerkt

Een plan dat gezondheid promoot kan maar beter goed uitgedacht zijn. Zo zette Hays zelf zijn Health & Wellbeing-programma op om welzijn op het werk te stimuleren.

“Centraal in onze aanpak staan 3 Program Ambassadors, telkens gefocust op één gezondheidsdomein: sport & ergonomie, mind & inspiratie, food & body. Zij staan in de voor de coördinatie en succesvolle uitrol van onze campagne. Per kantoor duiden we een Health Ambassador aan. Zij zijn aanspreekpunt en moedigen een gezonde levensstijl aan.”, aldus Robby Vanuxem. “De ambassadeurs organiseren workshops en ludieke initiaties, maar ondersteunen ook acties van collega’s op de werkvloer. Collega’s delen zelf eigen tips en tricks op ons intranet of via een speciaal daarvoor bestemde Whatsappgroep.”

Rekruteringsexpert Hays deelt enkele best practices:

 • Betrek alle aspecten van gezondheid in je plan.
  • Richt projectgroepen op die inzetten op de verschillende deelonderwerpen van gezondheid. Bijvoorbeeld sport en ergonomie, gezonde voeding  en een fitte geest.
  • Zet (wederkerende) activiteiten op poten die bijdragen tot de fysieke of mentale gezondheid. Dat kunnen loopsessies zijn, maar evengoed stoelmassages of enkele frisbees in de tuin van het bedrijf.
  • Zorg voor een gezonde lunch op het bedrijf. Of stimuleer je werknemers elke week met een mand vol vers fruit.

 

 • Zorg voor draagkracht binnen het bedrijf. Stel ambassadeurs aan die acties uitdenken, uitvoeren en werknemers aansporen.
  • Organiseer ludieke samenkomsten. Zo stimuleer je betrokkenheid en blijven werknemers langer gemotiveerd. Gebruik laagdrempelige inschrijvings –en feedbackmethodes.
  • Een community of hashtag op sociale media zorgt ervoor dat werknemers actief kunnen bijdragen aan de promotie van een gezonde levenstijl. Spoor hen aan foto’s te posten.

 

 •  Empower werknemers en laat hen zelf tips en tricks delen met elkaar.
  • Richt een Whatsappgroep op waarin mensen over specifieke gezondheidsthema’s kunnen praten met elkaar.
  • Zorg op het intranet van je bedrijf voor een aparte plaats waar de ambassadeurs extra oefeningen of recepten kunnen delen.

 

 • Streef naar een gemeenschappelijk (goed) doel.
  • Probeer elke werknemer te overtuigen om elke dag 10.000 stappen te zetten.
  • Zet een ‘start-to-run’ op met enkele werknemers en start in groep.
  • Probeer met zijn allen de wereld rond te fietsen of te lopen.
  • Train samen voor een marathon en loop voor het goede doel.
Contacteer ons
Magali Dierckx Account Manager, youEngine
Magali Dierckx Account Manager, youEngine
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij