Belgen kiezen flexibel werken als dé remedie tegen fileleed

Belgen kiezen flexibel werken als dé remedie tegen fileleed

Flexibel werk nodig om jongere generatie aan te trekken

Het rekruteringsbureau Hays voerde naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit een poll uit om te weten te komen op welke manier Belgen de woon-werkfiles trachten te vermijden. 42% van de respondenten geeft te kennen zijn werkuren aan te passen door vroeger naar het werk te vertrekken of ‘s avonds langer door te werken, 36% werkt regelmatig van thuis uit en 22% zou opteren dichter naar het werk te verhuizen.

Naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit voerde het rekruteringsbureau Hays een poll uit om te weten te komen op welke manier Belgen de files van en naar het werk trachten te vermijden. De meerderheid van de respondenten vindt in flexibel werken een oplossing: 42% van de Belgen start vroeger met werken of blijft later op het werk en 36% werkt regelmatig van thuis uit. De overige 22% overweegt om dichter naar het werk te verhuizen. “Flexibel werken vindt steeds meer ingang in onze bedrijven. 9-to-5 lijkt stilaan te verdwijnen. En dat is niet al te gek. Want flexibele werktijden en thuiswerken zijn niet alleen een manier om files te bestrijden, ze verhogen bovendien de productiviteit. Met glijdende uren laten werkgevers hun personeel toe om hun werktijden zelf in te vullen. Werknemers krijgen zo de ruimte om privézaken te regelen die enkel tijdens kantooruren kunnen gebeuren. Bovendien wordt de verantwoordelijkheid om zijn werk klaar te krijgen bij de werknemer zelf gelegd en dat motiveert”, vertelt Robby Vanuxem, Managing Director van Hays België.  

Flexibel werk nodig om jongere generatie aan te trekken

Uit een eerdere studie van de rekruteringsgroep bleek al dat de meerderheid van de 18- tot 40-jarigen aangeeft flexibel werk belangrijk tot zeer belangrijk te vinden. Deze generatie is volgens de rekruteringsgroep gesteld op haar vrijheid, maar biedt ook veel flexibiliteit. De nieuwe generatie is gewend om zelfstandig te werken en verantwoordelijkheid te nemen. Ze hecht veel belang aan een gezonde work-lifebalans, zonder aan carrièremogelijkheden te moeten inboeten. Robby Vanuxem: “Wil een bedrijf sexy genoeg blijven om jonge werknemers aan te trekken dan zal het rekening moeten houden met de wensen van die nieuwe generatie. Bedrijven hebben er dus alle baat bij om mee te gaan met de evolutie van flexibel werken. Want de jonge generatie is gewild. Bedrijven willen immers dynamiek in huis halen om snel te kunnen inspelen op veranderingen. Die dynamiek vinden ze in jonge talenten.”

Flexibel werken stimuleert gendergelijkheid en langer werken

Ook om evenveel kansen te geven aan vrouwen als aan mannen is werkbaar – of flexibel – werk belangrijk. Mobiel en flexibel werken laat vrouwen toe een carrière uit te bouwen terwijl bijvoorbeeld thuis een huishouden moet worden gerund. “We zien steeds meer vrouwen doorstromen naar hogere functies. Flexibel werk biedt de perfecte oplossing voor vrouwen om naast hun carrière ook tijd vrij te maken voor hun gezin”, aldus Robby Vanuxem.

Bovendien kunnen flexibele werkvormen, zoals thuiswerken en flexibele werktijden helpen om mensen langer aan het werk te houden. Robby Vanuxem: “Voor oudere werknemers is het belangrijk dat ze hun werk op een comfortabele en aangename manier kunnen blijven doen: minder uren, flexibelere uren, deeltijds werken,… Willen we met z’n allen langer werken, dan liefst op een zo aangenaam mogelijke manier”.

Hoewel glijdende uren algemeen worden toegepast en door de arbeidsinspectie worden gedoogd, is er in principe nog geen wettelijk kader voor voorzien. Het Plan-Peeters zal daar veranderingen in brengen en het arbeidsrecht moderniseren.

 

Contacteer ons
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij