Bank- en verzekeringsspecialist blijft knelpuntberoep ondanks afslankingen door digitalisering

Bank- en verzekeringsspecialist blijft knelpuntberoep ondanks afslankingen door digitalisering

Recruteringsexpert HAYS onderstreept opportuniteiten voor wie mee wil werken aan de financiële wereld van de toekomst

Steeds minder starters of ervaren medewerkers tonen interesse in een job bij een bank of verzekeringskantoor. Dat merkt rekruteringsexpert Hays op ondanks dat er tal van vacatures zijn. Het beroep van verzekeringsspecialist staat ook op de lijst van knelpuntberoepen bij VDAB. De lage interesse om aan de slag te gaan als bank- en verzekeringsspecialist is te wijten aan de noodzakelijke digitalisering en de imagoschade die de sector oploopt daardoor.

Rekruteringsexpert Banking & Insurance bij Hays, Lien Vanquickenborne: “Het valt onder andere op dat steeds minder jongeren kiezen voor een carrière in de bank- en verzekeringswereld. Als we in hogescholen sollicitatietrainingen geven, merk je een groot verschil ten opzichte van vijf jaar geleden. Ook al stemmen de hogescholen en universiteiten vandaag duidelijk af op de huidige tendensen, het aantal studenten in deze richting lijkt te dalen.”

VDAB neemt job van bank- en verzekeringsspecialist op in de lijst van knelpuntberoepen

Wie nu voor verzekeringsspecialist studeert, is alvast zeker van een job. Dat merkt rekruteerder Hays op als ze naar de openstaande vacatures kijkt die op dit moment beschikbaar zijn. VDAB nam intussen de job van bank– en verzekeringsspecialist op in de lijst van knelpuntberoepen*. De sector bank en verzekeringen trekt maar weinig jonge kandidaten aan. Wie kiest voor de opleiding, kan haast altijd al starten op de stageplaats.

Top 3 meest gevraagde profielen brengt nood aan specialisatie aan het licht

Ook ziet Hays een groeiende vraag naar gespecialiseerde medewerkers in de bank- en verzekeringssector en telt het bedrijf heel wat vacatures voor professionals met al een aantal jaren werkervaring, zowel bij grootbanken als bij de zelfstandige bankagenten en verzekeringsmakelaars. “Er is een duidelijke verschuiving zichtbaar. Waar er vroeger nood was aan generalisten, piekt de vraag vandaag naar specialisten. Het meeste nood is er aan beleggingsspecialisten. De openstaande vacatures naar kredietspecialisten volgen op de voet. En met dat de financiële wereld inzet op het verzekeringswezen, zien we ook een enorme groei in de vraag naar verzekeringsexperten,” weet Lien Vanquickenborne.

Voor wie mee wil werken aan de financiële wereld van de toekomst, zijn er tal van opportuniteiten

De vrees voor een nieuwe crisis en de imagoschade die bank- en verzekeringsinstanties opliepen in 2008 zijn redenen waarom de sector moeilijk talent kan aantrekken. Lien Vanquickenborne van Hays: “Vandaag is het haast ondenkbaar dat wanneer iemand start bij een werkgever die er ook met pensioen zal gaan. Alle sectoren evolueren razendsnel en kampen met de uitdagingen van de digitalisering. Voor de financiële wereld is dat niet anders.”

“Het hoeft echter geen doemscenario te zijn. Ook al weten we dat het menselijk gezien niet eenvoudig is, werk je bij een bank of verzekeringsmakelaar die de zoveelste herstructurering aankondigt. De sector slaagt erin zichzelf telkens opnieuw uit te vinden. Voor wie mee wil werken aan de financiële wereld van de toekomst, zijn er tal van opportuniteiten.”

Digitalisering veroorzaakt verschuiving en legt opportuniteiten bloot

Toenemende digitalisering weerhoudt velen om een carrière te starten in de bank- en verzekeringssector. Denk aan de opmars van online bankieren, live chats en het grote aanbod van bankapps waarmee je zelfs dienstencheques afrekent of simulaties aanvraagt voor een lening. “Bij potentiële kandidaten leeft het idee dat werken in de bank- en verzekeringssector niet toekomstgericht is, en ze de job dreigen te verliezen aan een robot of een machine”, legt Lien Vanquickenborne uit.

Alles wordt digitaler, toch is de bank- en verzekeringssector nog steeds een aantrekkelijke werkgever. We merken een duidelijke wijziging in het soort jobs in de sector. Voor de grote beslissingen in iemands leven, zoals een lening voor de aankoop van een huis en de daarbij horende verzekeringen of voor het beheer van hun vermogen, spreken klanten graag af met een persoonlijk adviseur. Een specialist in deze materie, iemand waarmee ze vaak al een band hebben en die ze ook vertrouwen. De meeste mensen zullen ingrijpende acties zoals een lening afsluiten nog niet snel overlaten aan een robot of een machine. Het menselijke contact blijft belangrijk in de sector, en dus ook de job van bank- en verzekeringsspecialist”, sluit Lien Vanquickenborne van Hays af.

https://www.vdab.be/sites/web/files/doc/trends/Knelpuntberoepen_lijst_2019.pdf

Contacteer ons
Stefanie Viskens youEngine
Stefanie Viskens youEngine
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij