Ook afbeeldingen van planten hebben rustgevend effect op werknemers

Verschillende studies hebben al aangetoond dat planten op kantoor een positief effect hebben op de stemming, zelfvertrouwen en stress. Veel werknemers hebben daarom een plant of bloem op kantoor staan om zich gelukkiger te voelen. Maar een nieuwe studie toont aan dat zelfs enkel de aanwezigheid van een afbeelding van een plant het stressgehalte op de werkvloer kan verlagen.

 

De studie toont aan dat zelfs afbeeldingen van schaarse vegetatie stress op het werk en een te hoge hartslag kunnen verlagen. Onderzoekers van het VU Universiteit Medisch Center in Nederland hebben het onderzoek gevoerd met een groep van 46 studenten. Ze vergeleken hoe de studenten reageerden op geïnduceerde spanning voor en na het waarnemen van afbeeldingen van planten of stedelijke landschappen.  

Deze studie toont aan dat ''vijf minuten kijken naar een groen landschap, het herstel van stress kan bevorderen, wat wordt weergegeven via een verhoogde parasympatische activiteit,” concludeert het verslag. “Deze bevindingen versterken en verdiepen het groeiende bewijs dat groene ruimte in de leefomgeving zeer voordelig is voor de gezondheid.” 

De studie werd gepubliceerd in de nieuwste Hays Journal, het halfjaarlijkse tijdschrift van Hays over de wereld van HR en recruitment.

Living wall geïnspireerd op de film Avatar

Dat groen integreren op de werkvloer voordelen met zich meebrengt hebben ze bij Hitachi Data Systems, een IT-bedrijf in Zaventem, goed begrepen. Het bedrijf integreerde niet enkel groen in zijn interieur door middel van groene zetels, groene grasmatten en groene scheidingswanden, maar liet ook een living wall installeren die geïnspireerd is op de film Avatar door technologie en groen te combineren. De groene wand met levende planten geeft niet enkel extra pit aan het interieur, maar is ook duurzaam, werkt rustgevend, geluidsabsorberend en bevordert de luchtkwaliteit en vochtbalans.

We willen dat onze werknemers zich goed voelen en met plezier komen werken. Een leuke en sfeervolle werkplek stimuleert immers de productiviteit en creativiteit. Ons kantoor is daarom modern ingericht met veel groene accenten. De living wall in onze inkomhal is ons paradepaardje. Hij heeft geen onderhoud of water nodig. Het mos is in een soort van permanente wintermodus. Na twee jaar is de muur nog steeds zo groen als in het begin”, vertelt Philippe Janssens, Country Manager van Hitachi Data Systems België.

Contacteer ons
Davy Ghysels Marketing Manager, Hays België
Davy Ghysels Marketing Manager, Hays België
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij