71% van de kandidaten zou online sollicitatie wegklikken na 15 minuten

Bijna driekwart (71%) van de sollicitanten geeft aan dat ze het niet zien zitten om een online sollicitatieprocedure af te ronden die 15 minuten of langer duurt. Naast een gebruiksvriendelijke online-ervaring verwachten kandidaten ook snelle en persoonlijke communicatie. Dat stelt rekruteringsexpert Hays in zijn rapport ‘What Workers Want 2018’ vast.

Volgens een recente studie ‘What Workers Want Report 2018’ van Hays zou meer dan 70% van de kandidaten  op zoek naar een job de brui geven aan een onlinesollicitatie die een kwartier of langer duurt. Bijna één op de tien sollicitanten geeft aan te zullen opgeven na amper 5 minuten. De studie werd uitgevoerd bij 14 600 werkgevers en werknemers.

Het aanbieden van een eenvoudig en gebruiksvriendelijk sollicitatieproces is een belangrijke schakel (49%) die kandidaten over de streep trekt om deel te nemen aan een onlinesollicitatie. Wanneer een bedrijf een te langdurige en uitgebreide procedure oplegt, haakt de kandidaat in 72% van de gevallen af.

Sollicitanten verwachten vandaag dat ze gemakkelijk hun cv kunnen bewerken en indienen (90%) en tevens kunnen opslaan (80%). Ook wil 76% van de kandidaten job alerts ontvangen.

Snelle en persoonlijke communicatie

Naast gebruiksvriendelijkheid is persoonlijke interactie een andere onderscheidende factor. Voor meer dan 69% van de kandidaten is het belangrijk dat een contactpersoon de status van zijn individuele sollicitatie opvolgt. Ook verwachten sollicitanten snelle en vlotte communicatie. Zo wil meer dan de helft van de sollicitanten binnen de week een bevestiging van zijn kandidaatstelling (57%). Na het laatste gesprek willen kandidaten binnen een termijn van drie dagen (58%) te weten komen of hun sollicitatie succesvol werd bevonden of niet. "Kandidaten vandaag zijn vaak heel digitaal. Ze zijn gewend geraakt om alles online te doen: communiceren met vrienden, het nieuws checken, financiën beheren tot het boeken van hun vakantie. Als gevolg daarvan verwachten ze overal een zeer vlotte en intuïtieve gebruikerservaring en dus ook bij het solliciteren naar een nieuwe job”, aldus Robby Vanuxem. 

Werkgevers geven echter aan dat het bevestigen van een sollicitatie meer dan een week tijd vergt (36%), net zoals het reageren na afloop van een gesprek (33%).

Risico op mislopen van talent

Meer dan een derde van de werkgevers (41%) is zich ervan bewust dat ze een systeem aanbieden dat niet in lijn ligt met wat de kandidaat verwacht. Voor 54% is dit geen prioriteit om aan te pakken. Toch is het belangrijk om in te zetten op onlinesollicitaties en hierin te investeren.  “Werkgevers hebben baat bij een overzichtelijk en gemakkelijk systeem om nieuw talent online te rekruteren”, legt Robby Vanuxem, Managing Director bij Hays uit. “De ervaring die de onlinesollicitatie opwekt bij kandidaten is bepalend voor hun verdere interesse in de job en het bedrijf. Investeringen in een degelijk systeem zijn nodig, willen werkgevers het risico om talentvolle kandidaten te mislopen, beperken.

______________________________________________

Over de studie

De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op een enquête onder 14.600 mensen uitgevoerd in februari 2018. De enquête is verstuurd naar mensen uit de Hays-databank (niet beperkt tot de huidige werkzoekenden), om zowel het perspectief van professionals als werkgevers te krijgen. Alle respondenten moesten in de afgelopen twee jaar hebben gesolliciteerd of zijn gerekruteerd om een actueel inzicht te kunnen geven in de ervaring van de sollicitant en het werkgeversaanbod.

 

Contacteer ons
Magali Dierckx PR Consultant, youEngine
Magali Dierckx PR Consultant, youEngine
Over Hays Belgium

Hays plc (de "Group") is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 31 december 2019 telde de Hays Group 11,600 werknemers die werkten vanuit 266 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Op 30 juni 2019:

- rapporteerde de Groep een nettovergoeding van £ 1.129,7 miljard en een bedrijfswinst (bijzondere posten) van £ 248,8 miljoen;

- de Groep plaatste ongeveer 81.000 kandidaten in vaste banen en ongeveer 254.000 mensen in tijdelijke banen;

- 18% van de nettoprovisie van de Groep werd gegenereerd in Australië en Nieuw-Zeeland, 27% in Duitsland, 23% in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en 32% in de rest van de wereld (RoW);

- de activiteiten op het gebied van tijdelijke plaatsing vertegenwoordigden 57% van de nettolonen en de activiteiten op het gebied van permanente plaatsing vertegenwoordigden 43% van de nettolonen;

- Hays is actief in de volgende landen: Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Chili, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Media galerij